Brașovul a mai solicitat finanțare pentru încă 24 de ecoinsule informatizate, astfel că la nivelul întregului oraș vor exista 442 de astfel de sisteme de colectare selectivă a deșeurilor

Brașovul extinde programul de modernizare a sistemului de gestionare a deșeurilor de la populație cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinate achiziției de insule ecologice informatizate cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal.

După ce, din bugetul local, Municipalitatea a achiziționat 74 de ecoinsule digitalizate și a obținut finanțare pentru încă 275 prin PNRR, săptămâna trecută a depus o completare pentru încă 24 de astfel de sisteme, care se adaugă solicitării din luna aprilie, pentru încă 69 de astfel de ecoinsule.

„Obiectivul Brașovului este să devină capitala verde a României, iar o componentă importantă pentru acest obiectiv este un management sustenabil al deșeurilor. De aceea atragerea de fonduri nerambursabile pentru asigurarea unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor este o prioritate pentru noi. Am obținut deja 30 de milioane de lei pentru achiziția a 275 de ecoinsule digitalizate. Acum, în două etape, am solicitat finanțare pentru încă 93 de astfel de sisteme. În acest fel nu doar că vom ajunge la performanța de a dota toate platformele de depozitare a deșeurilor din cartiere cu astfel de sisteme, dar vom avea, în zonele circulate, și sisteme subterane pentru colectare selectivă. Înlocuirea platformelor clasice de depozitare a deșeurilor cu ecoinsule informatizate este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat, mai ales că nu putem vorbi de colectare selectivă fără a le oferi brașovenilor infrastructura necesară”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cele 93 de ecoinsule sunt de tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Citeste și:  Brașovul, performanțe bune în materie de reciclare a ambalajelor! 23 de localități din România nu au returnat niciun ambalaj reciclabil în martie

Achiziția bunurilor (insule ecologice digitalizate) se va realiza de către MMAP în numele beneficiarilor. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Citeste și:  Conferința „Holocaustul din Transilvania de Nord – 80 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor” la ICR Tel Aviv

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a finanțării solicitate pentru cel 93 de ecoinsule este de 8.692.803 lei, fără TVA, finanțarea este acordată prin PNRR, COMPONENTA C3 – MANAGEMENTUL DEȘEURILOR SUBINVESTIȚIA I1.B runda 2.

Reamintim că primăria a obținut deja finanțare, tot prin PNRR, pentru achiziția a:

  • 100 de insule supraterane tip 1, încasetate, cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;
  • 150 de insule supraterane tip 2 compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc;
  • 25 de insule tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.
Citeste și:  Piețele agroalimentare din Brașov, sub lupa controlului polițiștilor

Valoarea totală a proiectului pentru achiziția celor 275 de ecoinsule este de 32.010.793 lei cu TVA, reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei cu TVA 5%.

În 2022, primăria a demarat și programul propriu de amplasare de insule ecologice digitalizate, până în acest moment fiind amplasate 74 de ecoinsule, în cartierele Brașovului. Platformele ecologice achiziționate de primărie sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.