Brașovul a semnat primul contract de finanțare prin PNRR pe componenta de management al deșeurilor

În această dimineață, în prezența primului ministru Nicolae Ciucă, ministrul mediului Barna Tánczos și primarul Brașovului Allen Coliban au semnat contractul de finanțare pentru amenajarea unui centru de aport voluntar (CAV) pentru deșeuri voluminoase în cartierul Stupini, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea contractului de finanțare nerambursabilă este de aproape 4 milioane de lei.

,,Primăria continuă programul de reducere a poluării prin implementarea unui sistem eficient de gestionare și preluare a deșeurilor de la populație. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru un centru de colectare a deșeurilor voluminoase, care va deservi cetățenii din cartierele Tractorul, Bartolomeu și Stupini. Prin acest proiect, le vom asigura brașovenilor din cele 3 cartiere posibilitatea să ducă la centrul din Stupini aceste deșeuri, de la mobilă veche, la baterii uzate, deșeuri din anvelope sau cele din construcții sau demolări. Este primul dintre cele trei proiecte depuse prin PNRR, componenta de management al deșeurilor, pentru care semnăm contractul de finanțare. Urmează, sperăm, și contractele pentru cele 275 de insule ecologice informatizate și pentru cel de al doilea CAV, care va fi amenajat pe platforma CET. Implementarea acestor proiecte le va asigura brașovenilor posibilitatea colectării selective a gunoiului, dar și o soluție pentru depozitarea deșeurilor de mari dimensiuni, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situații în care acestea sunt lăsate la platformele de depozitare a deșeurilor menajere sau pe domeniul public”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi preluate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi depuse în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale: deșeuri voluminoase, textile, deșeuri din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri de grădină, din construcții și demolări.

Valoarea finanțării este 778.720 euro, echivalentul a 3.830.914 lei, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului–tip, din care costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje și echipamente tehnologice, inclusiv dotări și active necorporale este de aproximativ 280.000 euro, echivalentul a 1.377.460 lei, fără TVA.

Citeste și:  România a câștigat Campionatul Mondial de robotică din Houston, Statele Unite

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, componenta C3: Managementul Deșeurilor, parte a Pilonului I – Tranziție verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.