Brașovul extinde în tot orașul colectarea selectivă a deșeurilor prin sistemul de ecoinsule digitalizate

Brașovul trece într-o nouă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de la populație, cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiul Brașov prin sistemul de insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal. Cea mai importantă achiziție a acestor ecoinsule poate fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar primăria a depus astăzi solicitarea de finanțare pentru achiziția a 275 de ecoinsule de diferite tipuri. Acestea se adaugă celor 28 de insule ecologice informatizate instalate la începutul anului și celor 46 care au fost achiziționate și vor fi montate în următoarele luni.

,,Am fost printre primele municipii care au depus proiecte pe finanțările din PNRR pentru ecoinsule, asta pentru că ambițiile Brașovului sunt mari. Am depus un proiect pentru 275 de ecoinsule, care se adaugă la cele 74 pe care deja le avem amplasate sau în curs de livrare, astfel încât în termen cât mai scurt să avem o infrastructură coerentă, care să acopere întregul oraș, și care să le ofere cetățenilor Brașovului posibilitatea de a colecta și de a recicla ambalajele. Valoarea proiectului este de peste 30 de milioane de lei pentru cele 275 de ecoinsule”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale la Centrul Cultural Reduta, vineri, 26 aprilie

Astăzi, Ministerul Mediului, Apelor, și Pădurilor a lansat apelul de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate, proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, program în cadrul căruia primăria a solicitat finanțare pentru achiziția a 275 de astfel de ecoinsule, numărul maxim care poate fi finanțat prin acest program.

Conform ghidului de finanțare, prin acest program vor fi achiziționate trei tipuri de ecoinsule.

,,Vorbim de ecoinsule îngropate, cât și formatul pe care deja îl vedeți în cartierele Brașovului, acele containere cu guri separate, dar și o soluție de capacitate mărită, care să înlocuiască platformele de colectare a deșeurilor în cartierele cu densitate foarte mare”, a explicat primarul Coliban.

Astfel, vor fi achiziționate 100 de insule supraterane Tip 1 încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton; 150 de insule supraterane Tip 2 compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc și 25 de insule Tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

Citeste și:  „Sub cerul albastru al Ucrainei‟, recital de poezie și pian la ICR Stockholm, în cadrul Festivalului European Primăvara Ucraineană

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a proiectului este de: 32.010.793 lei cu TVA reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei cu TVA 5%.

Având în vedere că bugetul alocat acestui proiect este unul limitat, încărcarea proiectelor s-a făcut până la atingerea plafonului maxim acordat (,,primul venit, primul servit”). Primăria Brașov a fost printre cele care au reușit să se încadreze în numărul maxim de autorități care pot beneficia de această finanțare. Finanțarea se alocă printr-o procedură competitivă, dar având în vedere criteriile de selecție stabilite de ghidul de finanțare, Brașovul are toate șansele să obțină această finanțare, mai ales că municipalitatea are deja experiență în implementarea acestui sistem de colectare selectivă a deșeurilor, pe care l-a testat în mai multe cartiere în ultimele luni.

Citeste și:  O nouă ediție a programului Start-up Nation tot mai aproape de aprobare

Vă reamintim că, în prima parte a acestui an, Primăria Brașov a instalat 28 de insule ecologice informatizate în mai multe cartiere ale orașului: Tractorul, Triaj, Scriitorilor.

Tot în acest an, în cadrul acordului cadru pe care municipalitatea îl are semnat cu societatea EuroSalub, a fost semnat un contract subsecvent pentru achiziția altor 46 de ecoinsule, a căror livrare a început deja.

Platformele ecologice achiziționate de primărie sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de asemenea de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.