,,Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” și anul acesta, pe 3 septembrie

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, Comuna Feldioara îmbracă straie de sărbătoare în cadrul evenimentului cu tradiție ce a marcat, de-a lungul anilor, file însemnate din istoria comunității noastre – Festivalul “Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, Ediţia a X-a, manifestare înscrisă în proiectul „Obiective culturale, tradiţii şi obiceiuri în Comuna Feldioara”. Evenimentul face parte din strategia şi programul de promovare, dezvoltare şi valorificare a tradiţiilor şi turismului, program elaborat de Primăria Feldioara, în ideea păstrării datinilor şi obiceiurilor locale, tradiţii ce ne reprezintă pretutindeni în lume, demers susţinut prin iniţiativa şi acţiunile întreprinse de către Primarul Comunei Feldioara – Ing. Sorin TAUS şi Consiliul Local Feldioara.

Istoria milenară a comunităţii noastre, de la teutoni, la vremurile moderne, ne aduce, în prezent, mai aproape de prima denumire dată Comunei Feldioara de către coloniştii germani întemeietori – Marienburg, nume datorat cavalerilor teutoni, a căror patroană era Sfânta Maria. Iată, azi, secole mai târziu, odată cu sărbătoarea Naşterii Sfintei Fecioare Maria, comunitatea noastră prilejuieşte un eveniment cu totul deoseit ce readuce istoria în prezent.

Citeste și:  Performanțe de excepție pentru juniorii Clubului Sportiv Dinamo București - Centrul Sportiv Brașov, la Campionatele Naționale de Copii și Juniori

De-a lungul timpului, localnici şi numeroşi turişti veniţi din ţară şi din Europa, îndeosebi din Germania, au avut parte, în cadrul acestui festival, de un program cultural – artistic bogat şi atractiv, ce cuprinde, și în prezent, nenumărate momente cu specific medieval, acţiuni apreciate de toţi cei ce iau parte la eveniment. Menţionăm o parte dintre acestea: deschiderea evenimentului acompaniați în acompaniamentul fanfarei de juniori Feldioara, paradă şi demonstraţii cu cai, cavaleri şi domniţe; concert de muzică medievală; animație medievală, demonstraţii de artă şi lupte medievale, recitaluri, spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din localitate şi tinere talente locale, cântece populare, concerte extraordinare alături de interpreți și trupe cu renume național și internațional, spectacol cu torțe, alături de un program deosebit susţinut în Cetatea Feldioara ce-şi deschide porţile pentru toţi cei dornici să-i descopere istoria ultimelor secole. Aici, vizitatorii vor descoperi expoziţiile ce sunt găzduite în interiorul obiectivului turistic – Expoziţia de bază / “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” şi Expoziţia temporară / “Cavalerii Teutoni”. Curtea interioară a Cetăţii Feldioara va fi locul unde demonstraţiile şi atelierele de meşteşug vor aduce în rândul comunității o serie de activități specifice perioadei medievale.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Toate acestea, într-un cadru special: Tradiţii şi meşteşuguri populare în curtea Bisericii Evanghelice – „Artă şi tradiţie la Feldioara”, parte a sărbătorii „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, eveniment ce își propune scoaterea la lumină a Tradiţiilor şi Meşteşugurilor din localitate şi împrejurimi, aducerea mai aproape a meșterilor populari locali și din împrejurimi, precum şi punerea lor în valoare prin Artă.

În cadrul festivalului, concomitent cu desfăşurarea programului menţionat, Cetatea Feldioara găzduieşte o serie de evenimente deosebite ce fac parte din proiectul “Cetatea Vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, Ediția a II-a, 3-4 Septembrie 2022, proiect cultural derulat de Primăria Feldioara şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. Două zile de expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri, șezătoare, povești și legende locale, atelier de povești și teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală, proiecţii), acţiuni ce au rolul de a duce mai departe ecoul despre frumoasa noastră cetate, de a atașa comunitatea locală de acest loc care a dobȃndit un nou sens, devenind un spaţiu prietenos din punct de vedere cultural, cu o ofertă culturală vastă și diversă, şi nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara – O nouă destinaţie ȋn inima Romȃniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.