Centenarul Încoronării, celebrat la Bran!

Asociația ART SOCIETY CENTER, cu finanțarea Ministerului Culturii, organizează, în perioada 4 – 5 noiembrie 2022, la Muzeul Național Bran, Gala de Excelență în Cultură STELLA MARIS, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca Regi ai României Mari.

Proiectul cultural include: dialoguri despre istoria regalității în România; o sesiune de eseuri dedicate Reginei Maria, susținute de elevi; vernisarea unei expoziții temporare dedicate Familiei Regale a României; acordarea de premii unor personalități culturale, un spectacol-recital susținut de actori ai Teatrului Național București și instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București, și lansarea unui volum omagial, de Ziua Națională a României, cu lucrările susținute de participanții la dialoguri.

Deschiderea galei va avea loc vineri, 4 noiembrie a.c., ora 14.00, la Muzeul Național Bran.

Nu vom putea epuiza în câteva DIALOGURI un destin și un portret de o complexitate remarcabilă cum este cel al Reginei Maria a României. Personalitatea și rolul ei au marcat istoria națională și europeană, nu doar la nivel politic, ci și cultural, fiind prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase a Franței. Vor fi invitați: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, muzeografi etc., care își vor susține comunicările științifice la Muzeul Național Bran, vineri și sâmbătă, 4 – 5 noiembrie a.c.

Citeste și:  Apel de candidaturi CE pentru Academiile Erasmus+ destinat cadrelor didactice (Erasmus+ Teacher Academies 2024)

Deoarece știm că Regina Maria a fost creatoarea unei societăți artistice ce a avut printre membrii-fondatori pe Ștefan Luchian și Ștefan Popescu, societate intitulată „Tinerimea artistică“, vom încerca să recreem acestă societate alături de tinerii elevi și liceeni ai școlilor din județul Brasov, care vor realiza și susține eseuri ce au ca temă viața Reginei Maria ca figură fondatoare a României moderne, sâmbătă, 5 noiembrie a.c.

Expoziția „100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari“, vernisată în cadrul proiectului, vineri, 4 noiembrie a.c., ora 16.00, va cuprinde panouri cu portrete ale suveranilor și cu momentele încoronării, articole din periodicele vremii, cărți scrise de Nicolae Iorga dedicate încoronării, documente și fotografii ale unor participanți din Tohanul Nou și Fundata la marele eveniment de la Alba Iulia, piese de mobilier din colecția regală și obloane cu steme ale provinciilor românești unificate, stema României Mari și steme particulare ale suveranilor.

Citeste și:  Alarmă în creștere: Peste 100.000 de intervenții ale polițiștilor în cazuri de violență domestică în 2023

Gala de Excelență în Cultură STELLA MARIS are ca scop premierea și recunoașterea meritelor deosebite ale unor personalități marcante ce provin din rândurile istoricilor, cercetătorilor științifici, academicienilor ce au ca activitate principală studiul istoriei și culturii românești, dar și premierea tinerilor elevi și studenți ce sunt pasionați sau studiază istoria și cultura țării noastre.

Astfel, sâmbătă, 5 noiembrie a.c., de la ora 17.00, în cadrul galei vor fi premiate zece personalități culturale, iar actori ai Teatrului Național București și instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București vor susține un spectacol-recital.

Denumirea galei, STELLA MARIS, vine chiar de la numele dat unei capele în stil bizantin care a fost construită la Balcic, în 1929, la cererea Reginei Maria a României, pentru momentele sale de rugăciune. O replică a acestei capele a fost realizată la Bran și ar fi trebuit să găzduiască inima Reginei Mamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.