Centru medical cu banii pentru mici și bere

Este deja o tradiție în România, iar Brașovul nu s-a ținut departe de acest obicei, ca localitățile să sărbătorească patronul spiritual al comunei. Pe maialul die la marginea localității, un week-end întreg oamenii sunt chepati la un soi de târg, cu produse tradiționale și mult mai multe chinezisme, într-un fum de mici arși irespirabil și un sunet spart de muzică populară sau ușoară. O sărbătoare nelipsită, în care anual, oamenii comunității sărbătoresc împreună, la așa-zisul dar pe care îl face comunității. Sau cel puțin așa se laudă primarii, când justifică sumele enorme pe care le rup din bugetele locale pentru zilele localității. Zeci de mii de lei sunt cheltuiți pentru o sărbătoare din care comunitatea nu se alege cu numic.
Un primar din Gorj, unul de bună-credință s-a gândit așa cum ar trebui să se gândească mai mulți edili, în interesul comunității și a decis așa: anul acesta nu organizăm zilele localității, pentru că nu avem bani, iar cu suma economisită, 70.000 de lei, le-a construit localnicilor un centru medical în comună. Probabil este prima comunitate care se alege cu ceva din banii destinați celebrei sărbători. Imaginați-vă, că an de an, zeci de mii de lei se duc pe acel târg țigănesc dedicat celor care împart banii.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Primarul comunei Bălănești, județul Gorj, Ovidiu Pungan, a anulat ediția din acest an a „Zilelor Comunei” și a anunțat că banii destinaţi manifestărilor vor fi folosiți pentru construirea un centru medical, relatează mediafax.

Primarul comunei Bălanești, judeţul Gorj, a stabilit ca banii destinaţi iniţial sărbătoririi zilelor comunei programate să aibă loc în perioada 10-11 august să fie direcţionaţi către construirea unui centru medical.

„Nefiind bani suficienți la bugetul local, împreună cu Consiliul Local, am hotărât ca, în acest an, să nu mai facem Zilele Comunei, urmând ca această ediție să o facem din nou anul viitor. Ne-am gândit că acești bani, aproximativ 70.000 de lei, care erau pentru Zilele Comunei să îi investim pentru a face un cabinet medical”, a declarat, Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

Suma care va fi folosită pentru construirea centrului medical nu este suficientă, pentru că va fi necesară reabilitarea unei clădiri și dotarea lui, însă edilul este de părere că mai pot fi luați bani din bugetul local, iar acestor sume li se vor adăuga fonduri de la Consiliul Județean Gorj și poate chiar și sponsorizări.

Primarul speră că centrul medical va fi finalizat până la sfârșitul anului.

„Am considerat că prioritară este sănătatea și după aceea distracția. Îmi pare rău ca nu pot să mai organizez un asemenea eveniment, dar am luat această decizie. Consider că în urma investiției care se va face va rămâne ceva în urmă pentru comunitate, va fi de bun augur pentru cetățenii din localitate care vor veni la medicul de familie, pentru a face o consultație sau să își ia tratamentul”, a mai spus primarul din Bălănești.

Toate resursele financiare destinate Zilelor Comunei vor fi direcţionate spre centrul medical care va fi amenajat în fostul sediu al primăriei și care să includă și o farmacie, întrucât în prezent nu există una în localitate.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

Potrivit edilului, lucrările vor începe peste două săptămâni. În prezent sunt doi medici de familie în localitate.

„Funcționează în prezent un cabinet medical, dar dorim să facem unul la standarde europene, ceea ce este necesar pentru cetățeni în acest secol. Sunt doi medici pe raza localității, sunt foarte bine poziționați, unul în centrul localității și unul în satul Glodeni, dar este necesară această investiție. Pe lângă reabilitarea acestei clădiri unde va funcționa cabinetul medical, intenția este de a aduce și o farmacie în localitate, deoarece la ora actuală pe raza comunei nu funcționează nicio farmacie. I-am aduce pe ambii medici într-un singur loc și ar fi și o farmacie. Este un sediu al fostei primării. Eu consider că am luat o decizie înțeleaptă”, a mai declarat Ovidiu Pungan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.