Cetatea Feldioara se lasă cucerită, din nou, de Festivalul FilmeDar | 22-24 iulie 2022

Cetatea din inima Romȃniei se lasă cucerită din nou de Filme-n dar, dar și poveste, găzduind cea de-a doua ediţie a Festivalului FilmeDar. Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Feldioara și produs de Asociaţia Artis, ȋnsemnȃnd pe scurt: 3 zile, 5 proiecţii de film, dezbateri și ȋntȃlniri cu invitaţi speciali din lumea cinematografiei romȃnești, în perioada 22-24 iulie 2022.

Cetatea Feldioara, monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic de numai 4 ani, rămȃne un spaţiu viu ȋn care Istoria, Tradiţiile și Cultura sunt puse ȋn valoare pentru comunitate şi pentru toţi cei care aleg să se oprească şi să o descopere drept Cetatea cu porţile mereu deschise.

Festivalul FilmeDar a devenit realitate ȋn toamna anului trecut, ȋntr-un context dificil din cauza pandemiei, dar interesul ridicat al publicului, arătat chiar și ȋn acele momente, ne-a insuflat dorinţa de a continua. Cuprindem și de această dată ȋn program filme care conţin scene turnate la Feldioara – “Rȃul care urcă muntele”, 1977, ȋn regia Cristianei Nicolae, precum și o producţie mai recentă ȋn care scenele se desfășoară ȋn Cetatea aflată ȋncă ȋn ruină, ȋn anul 2005 – “Regii blestemaţi III”, ȋn regia lui Josee Dayan. Toate acestea vor fi sperăm spre bucuria localnicilor care se vor regăsi pe marele ecran.

Ne bucură și ne onorează prezenţa invitaţilor – personalităţi ale cinematografiei româneşti: criticul de film Irina Margareta Nistor – cea care selecţionează și prezintă filmele din festival, actorul Vlad Ivanov care ne va aduce ȋn Dar “Concertul” și Andrei Giurgia, director al Festivalului Serile Filmului Românesc / SFR. Dimineţile sunt dedicate copiilor cu proiecţii care se vor desfășura la Căminul Cultural din localitate.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Vineri, 22 iulie 2022 – Cetatea Feldioara

20:00 Conferinţă de presă

20:30 Deschiderea Festivalului

Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Proiecţie Film „Regii blestemați III” (2005), Regia: Josee Dayan, Durata: 1h:33

Sȃmbătă, 23 iulie 2022

11:00 – Căminul Cultural Feldioara

Proiecţie Film de animaţie pentru copii „Hotel Transilvania” (2012), Regia: Genndy Tartakovsky, Durata: 1h:31

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

20:30 – Cetatea Feldioara

Proiecţie Film „Concertul” (2009), Regia: Radu Mihăileanu, Durata: 2h:00

Invitați: Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Duminică, 24 iulie

11:00 – Căminul Cultural Feldioara

Proiecţie Film „Copacul Dorințelor: Amintiri din copilărie” (2021), Regia: Andrei Huțuleac, Durata: 1h:30

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

20:30 – Cetatea Feldioara

Proiecţie Film „Râul care urcă muntele” (1977), Regia: Cristiana Nicolae, Durata: 1h:30

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Intrarea este liberă, ȋn limita locurilor disponibile

INVITAȚI

Irina-Margareta Nistor

Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de limba română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.

Vlad Ivanov

Vlad Ivanov este unul dintre cei mai de succes actori români, nu numai în cinematografia autohtonă, ci și în cea internațională. Actor de film, teatru și voce, Vlad Ivanov s-a născut în Botoșani într-o familie de lipoveni. Teatrul l-a atras din copilărie, micile dramatizări din școală, schițele și scenetele provocându-i o „plăcere teribilă”, după cum mărturisește el. A început să studieze actoria în clasa a noua, când a ales să meargă la Școala Populară de Artă din orașul natal. Despre el, profesorul său a scris în catalogul școlii că are „talent extraordinar dublat de muncă, posibil profesionalizare”. Ca actor, Vlad Ivanov a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în spectacolul Tamerlan cel Mare, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Vlad Ivanov a avut roluri în trei dintre filmele prezente în cadrul Festivalului de la Cannes în 2016: Toni Erdmann, (Maren Ade), Bacalaureat (Cristian Mungiu) şi Câini (Bogdan Mirică). A jucat rolul lui Piotr, şeful lui Jim Carrey, în filmul Dark Crimes (2016). A fost Franco The Elder în Snowpiercer şi Grossmeier în filmul Into the Fog, regizat de Sergei Loznitsa. A jucat de asemenea şi rolul lui Dinu Laurenţiu în Poziţia Copilului, film câştigător al Ursului de Aur la Berlin în februarie 2013.

Citeste și:  Opinia ministrului Digitalizării: TikTok nu ar trebui interzis, dar are nevoie de mai multe filtre de securitate

Laureat al Premiului LA Critics pentru interpretarea magnifică a domnului Bebe, care provoacă avorturi ilegale în 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile, versatilul Vlad Ivanov s-a consacrat drept unul dintre cei mai buni actori europeni. Are o valoroasă carieră şi în teatrul românesc. Vorbeşte fluent engleza, franceza, rusa şi italiana.

Vlad Ivanov are cinci premii Gopo: Cel mai bun actor într-un rol principal (Un pas în urma serafimilor, 2018); Cel mai bun actor într-un rol secundar (Câini, 2017); Cel mai bun actor într-un rol secundar (Poziția copilului, 2014); Cel mai bun actor într-un rol secundar (Polițist, adjectiv, 2010); Cel mai bun actor într-un rol secundar (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, 2008).

De asemenea, Vlad Ivanov are Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Doctorul în spectacolul „Un duel”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, anul 2010. În 2015, a câștigat Premiului pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru rolurile Vang/ Shu / Femeia în spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, la Teatrul Bulandra, Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.