Comunitatea politică europeană se reuneşte pentru prima dată la 6 octombrie 2022

Prima reuniune a comunităţii politice europene (CPE), ce va reuni lideri de pe întregul continent, are loc la 6 octombrie 2022, la Praga, înaintea reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/, potrivit Agerpres.

Comunitatea politică europeană este o platformă de coordonare politică care nu înlocuieşte nicio organizaţie, structură sau proces existent şi nu urmăreşte să creeze altele noi în această etapă. Noua platformă îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului European, după cum se arată pe site-ul menţionat.

„Am convenit să lansăm comunitatea politică europeană cu scopul de a reuni ţările de pe continentul european şi de a oferi o platformă de coordonare politică. Ambiţia noastră este să aducem împreună lideri pentru a purta discuţii de pe poziţii de egalitate şi să încurajăm dialogul politic şi cooperarea pe probleme de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii Europei în ansamblu”, menţionează preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare de invitaţie adresată membrilor Consiliului European (reunit la Praga, la 7 octombrie 2022) şi citată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Citeste și:  Italia, lasă-te surprinsă de România! | Ministerul Turismului derulează o nouă campanie outdoor de promovare a turismului, de această dată în Roma și Milano

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, (ţară care asigură preşedinţia UE în perioada iulie-decembrie 2022), au invitat să participe la această primă reuniune şi o serie de ţări din afara Uniunii Europene: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit.

Este invitată, totodată, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prima reuniune va debuta cu o sesiune plenară inaugurală şi va continua cu mese rotunde pe teme precum pacea şi securitatea, energia şi clima, situaţia economică, migraţia şi mobilitatea. Urmează o serie de întâlniri bilaterale şi sesiunea plenară de închidere.

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.