Concert Simfonic oferit de Filarmonica Brașov

Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19, Filarmonica Brașov invită publicul meloman la un nou Concert Simfonic.

De această dată, Orchestra Simfonică îl va avea la pupitrul dirijoral pe Mircea Holiartoc, iar soliști invitați sunt Valentin Șerban – vioară, Ștefan Cazacu – violoncel și Ioan-Dragoș Dimitriu – pian
În program:
L. van Beethoven – Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian în Do Major op. 56
A. Dvořák – Serenada pentru suflători, violoncel și contrabas op. 44

Evenimentul va fi transmis LIVE, de la Sala Patria, pe canalele de facebook și youtube ale Filarmonicii Brașov.
Accesul este gratuit.

Repere artistice…

Mircea Holiartoc este născut pe 27 iunie 1975, în Vișeu de Sus, județul Maramureș. După absolvirea Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, specialitatea interpretare instrumentală – pian, în anul 1994, Mircea Holiartoc absolvă, secţia de Compoziţie-Dirijat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi cursurile de master în Stilistică Dirijorală (2000) din cadrul aceleiaşi universităţi unde i-a avut profesori pe Ștefan Niculescu (compoziție), Cristian Brâncuși (dirijat orchestră) și Valentin Gruescu (dirijat coral și vocal–simfonic). În 2017 obține titlul de Doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în urma susținerii tezei de doctorat „Un sistem modal bifocal“, avându-l îndrumător pe renumitul Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Din 1999 până în 2001 activează ca dirijor secund la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din București, iar în perioada 2001-2016 devine dirijor al Teatrului Naiţonal de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Din 2002, activitatea sa se diversifică, cuprinzând şi sfera pedagogică: preparator universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara; profesor colaborator la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi; asistent universitar la Facultatea de Arte din Galați; corepetitor – orchestrator al Coralei de copii „Allegria” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi. În 2006 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din 2017 până în prezent activează ca dirijor al Operei Brașov. De-a lungul timpului a colaborat cu personalităţi din lumea muzicii precum Felicia Filip, Pompei Hărăşteanu, Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Horia Mihail, Răzvan Suma. Realizează premierele spectacolelor: „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni; „O noapte furtunoasă” de P. Constantinescu; „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Sunetul Muzicii” de R. Rodgers; „Il Trovatore” de G. Verdi; „La Cenerentola” de G. Rossini; „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller. Din 1997 până în prezent colaborează în calitate de dirijor-invitat cu următoarele instituții: Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Muntenia” din Târgovişte, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica Piteşti, Filarmonica Braşov, Filarmonica de Stat din Botoșani, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, Orchestra Națională de Cameră din Chişinău, Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, Teatrul Academic de Operă şi Balet din Odessa, Opera Naţională Română Iaşi. În 2012 i se acordă TITLUL de VALOARE A OPEREI de către Opera Națională Română Iași, iar în 2015 este declarat de Radio România Cultural Omul zilei (27 ianuarie): http://main.radioromaniacultural.ro/mircea_holiartoc-26924;

http://en.romania-muzical.ro/articole/art.htm?c=15&g=2&arh=1&y=2015&a=1318051#.WeL9IU9J9g.email.

Repertoriu liric: L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Don Pasquale de G. Donizetti; Bărbierul din Sevilla, La Cenerentola de G. Rossini; Rigoletto, Trubadurul, La Traviata, Nabucco, Aida de G. Verdi; Madama Butterfly, Boema de G. Puccini; Cavalleria rusticana de P. Mascagni; Paiațe de R. Leoncavallo; O noapte furtunoasă de P. Constantinescu; Liliacul de J. Strauss; Văduva veselă de F. Lehar; Silvia de E. Kalman; Vânzătorul de păsări de C. Zeller; Sunetul muzicii de R. Rodgers. Repertoriul simfonic cuprinde pagini importante din creația marilor compozitori, pornind din epoca barocului până în contemporaneitate.

Ioan-Dragoș Dimitriu, născut la Brașov în anul 1991, și – a făcut debutul său internațional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu concertul numărul 5 „Imperialul“ de Beethoven. În 5 decembrie 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin.

Dragoș a început studiul pianului la vârsta de 6 ani și a fost îndrumat pe căile artei pianistice de către pianista și Prof. Univ. Dr. Corina Ibănescu. Între 2003 – 2010 a obținut peste 20 de premii I și cinci Mari Premii la concursuri naționale și internaționale de pian, printre care premiul 1 la concursul internațional de muzică din Fundao, Portugalia, între 2003-2007 premiul 1 la olimpiadele naționale și a fost laureat al Eurovision Young Musicians. De asemenea a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare ș.a.

În 2010 a intrat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold. Ca pianist solo sau în ansambluri camerale a obținut peste 25 de premii 1 la concursuri internaționale precum „Pietro Argento“ International Piano Competition în Italia, Cameristi de’ll Alpe Adria Competition în Italia și concursul Casino Austria Rising Stars Award la Viena (alături de saxofonistul sârb Marko Dzomba).

În ultimii ani, Dragoș și-a propus să susțină artiștii și arta de bună calitate în rândul muzicienilor de vârsta sa, astfel a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena și Transylvanian International Piano Competition la Brașov care a adus la Brașov până acum 100 de pianiști din toate colțurile lumii. Totodată este fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena care a adus pe scene precum Sala de Aur a Musikverein din Viena și Konzerthaus din Viena unii dintre cei mai talentați artiști până în 35 de ani. În 2018, Asociația Ton der Jugend a fost co-organizatoare a Festivalului de Muzică Croată din Viena.

Din 2018 a fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo care s-a desfășurat pe o perioadă de trei săptămâni la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu. Totodată a realizat alături de Festivalul SoNoRo avant-premiera CD-ului Rhapsodie Roumaine în sala de Sticlă a Musikverein din Viena. În 2019 a colaborat și cu Stift Zomerfestival din Olanda alături de echipa organizatoare.

În 2019, alături de pianistul Horia Mihail, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov. De asemenea, începând cu martie 2020, cei doi au fondat ScenaVirtualaTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume pe perioada pandemiei.

Din decembrie 2020, Ioan-Dragoș Dimitriu a fost numit Manager al Filarmonicii din Brașov.

Valentin Șerban a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani în orașul său natal (Brașov, România), unde a absolvit Universitatea Transilvania și a continuat studiile de masterat la Kunstuniversität din Graz (Austria). În cursul dezvoltării sale muzicale timpurii, Valentin Șerban a progresat în studiile sale prin lecții și clase magistrale de la violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestrul Ștefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestrul Ilarion Ionescu – Galați, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.

Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, se bucură de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania, ș.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.