Conferința internațională „Valorile etice în societatea actuală” 2022, în Aula Universității din Brașov

Peste 80 de specialiști de la 30 de universități din țară și de la 6 universități din afara țării participă, în perioada 5-7 mai 2022, la cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Valorile etice în societatea actuală” – VESA care va avea loc la Aula Universității din Brașov. Tema principală a ediției din acest an este „Eroarea profesională și dileme etice în perioada COVID-19”.  

Conferința este organizată de Universitatea Transilvania din Brașov în parteneriat instituțional academic cu Consiliul de Etică și Management Universitar și Consiliul Național de Etică pentru Cercetare Științifică Dezvoltare Tehnologică și Inovare.  

Totodată, prin parteneriatul cu ProUniversitaria și Universul Juridic, conferința asigură diseminarea cercetărilor științifice, inclusiv prin publicarea articolelor în revista Etică și Deontologie, aflată în al doilea an de apariție și indexată la acest moment în EBSCO și WorldCat. 

Citeste și:  Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Impactul eticii în activitățile de educație și cercetare din învățământul superior, activități cu o mare vizibilitate publică, determină abordări și conexiuni inclusiv interinstituționale, atât la nivel național, prin consiliile ministeriale consultative – Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), Consiliul Național de Etică pentru Cercetare Științifică, Dezvoltare Tehnologică și Inovare (CNECSTDI) și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) – cât și la nivelul instituțiilor de învățământ superior prin comisiile de etică universitară. 

În contextul pandemiei actuale, etica a cunoscut provocări intense, iar datorită complexității determinate de noua realitate, dilemele etice cunosc o nouă dimensiune generată de dificultatea delimitării în practică între un comportament ce încalcă normele etice și eroarea profesională. Comunitatea științifică simte astfel nevoia de a dezbate multiplele aspecte ale acestor noi dileme, de a-și împărtăși abordările practice și de a genera modele de acțiune. 

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Organizatorii conferinței doresc ca în acest context, prin abordare științifică interdisciplinară, dezbaterile și cercetările privind etica să faciliteze schimbul de bune practici interinstituționale între participanți. Prin workshop-urilor tematice dedicate președinților comisiilor de etică, consilierilor juridici din universități și institute de cercetare, respectiv cele adresate practicienilor în domeniul medical și juridic, prin prezența autorităților în domeniu, se dorește identificarea unor soluții viabile, inclusiv din perspectivă legislativă. 

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 5 mai 2022, în Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universității Transilvania, de la ora 16.30.  

Mai multe informații sunt disponibile la: http://vesa.unitbv.ro/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.