Consens în coaliție pe comasarea alegerilor. Românii sunt chemați la urne în lunile iunie, septembrie și decembrie

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. De asemenea, alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie iar cele parlamentare în decembrie.

”Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarelor și localelor. Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune.

Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare. Din discuțiile pe care le-am avut, românii își doresc stabilitate. E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii”, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă, după ședința coaliției.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie.

”Am hotărât în afară de comasare și de o alianță electorală la europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Avem trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii. 8-22 ar fi cea mai potrivită. Am stabilit data de 8 decembrie pentru alegerile parlamentare. Nu văd nimic neobișnuit ca predarea-primirea dintre actualul și noul președinte să se desfășoare într-un calendar programat”, a declarat Ciolacu.

Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc potrivit calendarului în luna decembrie. Al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis ajunge la termen pe data de 21 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.