„Così Fan Tutte”, în 2021 – online, în 2023 – în sala Operei Brașov!

Sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, publicul este invitat la spectacolul cu opera bufă „Così fan tutte” de W.A. Mozart.Lucrarea, în două acte, a avut premiera pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater din Viena. Compozitorul însuși a dirijat următoarele reprezentații, din vara anului 1790, după care opera nu a mai fost pusă în scenă până la moartea lui Mozart. În Marea Britanie, s-a jucat, pentru prima oară, în 1811, la King’s Theatre din Londra. În Statele Unite ale Americii, „Così fan tutte” a văzut luminile rampei abia în 1922, la Metropolitan Opera din New York.

Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, colaboratorul lui Mozart și la „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”. „Così fan tutte” este titlul scurt al operei, în traducere, „Așa fac toate”, cuvinte ce sunt cântate de cei trei bărbați, Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, în actul al doilea, chiar înainte de final; această frază melodică este citată și în uvertura lucrării. Da Ponte mai folosise expresia „Așa fac toate cele frumoase”, și înainte, în „Nunta lui Figaro”. Însă titlul complet al operei este „Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti”: „Așa fac toate, și anume Școala amanților”.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Subiectul operei tratează, de această dată, infidelitatea femeilor, spre deosebire de celelalte lucrări ale lui Mozart, cum ar fi „Don Giovanni” sau „Nunta lui Figaro”.

În distribuție, îi veți putea urmări pe soliștii: Fiordiligi – Georgiana Dumitru (invitată), Dorabella – Asineta Răducan, Ferrando – George Ionuț Vîrban (invitat), Guglielmo – Valentin Marele, Despina – Silvia Micu (debut), Don Alfonso – Ștefan Schuller (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (invitat). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Dan Antipa.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

• Spectacolul durează două ore și 45 minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.