Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, iar pentru creştinii de rit vechi este Crăciunul

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul prooroc al Vechiului Testament și Înaintemergătorul Domnului, figură importantă în istoria creștinismului. Pe de altă parte, pentru creștinii de rit vechi azi este Crăciunul. Nașterea Domnului este celebrată de comunitățile sârbă, ucraineană și lipoveană din România, precum și de ortodocșii din Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Decalajul de 13 zile față de ceilalți creștini se datorează respectării calendarului vechi.

Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc ziua de nume astăzi, de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor şi ca „Sânt-Ion”, marchează încheierea Sărbătorilor de iarnă care încep cu Sfântul Nicolae.

Citeste și:  Atelier axat pe implicarea directă a cetățenilor în gestionarea bugetului local și pe modul în care ideile brașovenilor pot deveni realitate

Peste 1,3 milioane de bărbaţi şi peste 650.000 de femei poartă acest nume, aflăm de la Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date. La bărbaţi, cel mai întâlnit este Ioan: peste 460.000 de români se numesc Ioan, iar 355.000 poartă numele Ion. Alte derivate sunt Ionel, Ionică, Ionuţ, Ioniţă Jean, Jan şi Nelu. Ioana este prenumele cel mai frecvent de femei: 388.000 de Ioane şi aproape 150.000 de Ionele.

E o zi a bucuriei şi e important să fiţi fericiţi astăzi, pentru că se spune că aşa veţi fi tot anul. E o sărbătoare importantă, pentru că îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.

Citeste și:  Nicolae Ciucă și Lucian Bode au venit cu trenul la Brașov

Prin botez, Sfântul Ioan îi pregătea pe oameni pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.