Curtea de Apel Cluj susține că Guvernul a făcut exces de putere! Dispune anularea a două Hotărâri de Guvern şi a HG care implementează folosirea certificatului verde Covid

Un complet de la Curtea de Apel Cluj a admis, săptămâna trecută, o acţiune formulată de două persoane fizice care solicită anularea a trei hotărâri ale Guvernului României. Două dintre actele normative vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi. Curtea de Apel Cluj a dispus anularea Hotărârilor și arată că respectivele acte normative „au împărţit populaţia României în persoane vaccinate şi nevaccinate punând semnul egalităţi între o persoană nevaccinată şi una bolnavă şi între o persoană vaccinată şi una sănătoasă”.

„Toate aceste HG-uri au împărţit populaţia României în persoane vaccinate şi nevaccinate punând semnul egalităţi între o persoană nevaccinată şi una bolnavă şi între o persoană vaccinată şi una sănătoasă, fapt pe care instanţa îl consideră absolut inadmisibil. De altfel, şi în privinţa vaccinării lipseşte orice analiză a tipului de risc, Guvernul bazându-se că vaccinurile puse în circulaţie sunt avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Acest lucru nu absolvă Guvernul, prin ministerul de resort ca prin mijloace proprii, naţionale să verifice în ce măsură aceste vaccinuri afectează sau influenţează starea de sănătate a cetăţenilor săi atât în sens pozitiv cât şi negativ. Nu se poate considera că orice vaccin din cele puse în circulaţie este benefic oricărei persoane, indiferent de vârsta acesteia sau starea de sănătate, iar situaţia apărută în Japonia ca urmare a campaniei de vaccinare, ce a condus la demisia Guvernului respectiv, este de natură a conduce toate guvernele naţionale la o analiză aprofundată a tipului de risc. Mai mult, unele state europene au apreciat periculoase pentru sănătatea cetăţenilor lor folosirea vaccinului ASTRAZENECA sau JOHNSON, ca urmare a unor efecte negative sau unui risc privind sănătatea persoanelor. În România nu doar că aceste efecte negative nu au fost discutate, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuţiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susţinerea campaniei de vaccinare”, punctează judecătorii Curţii de apel Cluj, potrivit news.ro, în Ordonanţa preşedinţială dată marţea trecută, document prin care completul de judecată a dispus, pe fond, anularea în întregime a HG 826/5 august 2021, HG 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021.

Citeste și:  Lidl organizează a zecea ediție a campaniei de colectare a alimentelor, un gest de solidaritate pentru comunitățile defavorizate

Grupul de judecatori care a stabilit această decizie consideră că statul ar trebui să fie cel care să suporte financiar, costurile testelor pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Aceștia mai punctează că Guvernul nu a dat credit cetăţenilor României în sensul de a se sprijini şi pe valorile etice respectiv pe responsabilitatea pe care fiecare cetăţean sau agent economic trebuie să şi-o aroge într-o situaţie epidemică.

Totodată, magistraţii pun sub semnul îndoielii raţionamentele care au stat la baza stabiliri pragurilor de 3, respectiv 6 cazuri de infectare la mia de locuitori, fiind pragurile în urma cărora se impun mai multe măsuri restrictive. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.