De unde se pot cumpăra produse alimentare sigure pentru consum 

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA Braşov, prin intermediul structurilor de specialitate a autorizat temporar pentru perioada 9-23 aprilie 2022 un numar de zece spaţii amenajate pentru sacrificarea mieilor. Aceste spații  sunt funcţionale  la nivelul fermei cu facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, este asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii.

Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar este marcată cu marca de sănătate rotundă.

Sacrificarea mieilor se realizează şi în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar S.C. ARA VIEW S.A.  şi S.C. BABET PROD COM S.R.L. Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor şi a iezilor proveniţi de la crescătorii de animale ce deţin exploataţii înregistrate sanitar veterinar din  zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Carcasele rezultate, controlate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.

Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea  greabănului (între gât și spinare) sau în cazul ovinelor şi caprinelor, 1 pe una din spete -faţa externă; 2. pe una din pulpe – faţa externă;

Marca de sănătate atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Pentru a avea Sărbători liniștite și fără evenimente nedorite vă recomandăm să achiziționați alimentele din locuri autorizate / înregistrate, unde produsele sunt supuse controlului sanitar veterinar, sunt etichetate şi se oferă de către producător garanţia siguranţei alimentelor respective.

Producătorii particulari, pot comercializa ouă în pieţele agroalimentare, ouă provenite din gospodării ce sunt înregistrate sanitar veterinar cu vânzare directă.

Atenție la termenul de valabilitate respectiv data durabilităţii minimale înscrisă pe ou sau ambalaj, ce nu poate depăşi 28 zile după ziua ouatului.

DSVSA  BRAŞOV,  recomandă tuturor cetățenilor  să  achiziționeze  carne  şi  produse alimentare pentru Sărbătorile Pascale  numai din unități  şi  spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar,  care au la vedere documentul de înregistrare sanitară – veterinară sau să-l solicite operatorului/ vânzătorului pentru  a se asigura de existenţa acestui document.

Citeste și:  În data de 28 martie, Ciolacu a emis decizia finală privind închiderea magazinelor în weekend

DSVSA BRŞAOV, asigură consumatorii  că inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranța alimentelor sunt în permanență pe teren în obiectivele sanitare – veterinare,  inspectorii putând fi contactaţi ori de câte ori situaţia o impune.  Numerele de telefon sunt afişate la sediul CSVSA-urilor respective Braşov, Codlea, Săcele, Făgăraş, Râşnov, Bran, Rupea.,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.