De Ziua Națională a Georgiei, a fost comemorat eroul georgian Solomon Zaldastanishvili, înmormântat în cimitirul eroilor din Brașov

Viceprimarul Flavia Boghiu a participat astăzi, alături de Excelența sa, ambasadorul Georgiei în România, Nikoloz Nikolozishvili, la ceremonia dezvelirii pietrei funerare a singurului erou georgian din Brașov, căzut în cel de Al Doilea Război Mondial, colonelul Solomon Zaldastanishvili. Ceremonia a avut loc în cimitirul eroilor din Primul și Al Doilea Război Mondial, de pe strada Castelului. Piatra funerară a fost amplasată pe locul aproximativ al înhumării eroului georgian, identificat după fotografii din arhivele statului. Evenimentul coincide și cu Ziua Națională a Georgiei.

„Astăzi este 26 mai, Ziua Națională Georgiei, ziua independenței Georgiei. Acum 30 de ani, România a fost prima țară care a recunoscut restabilirea independenței Georgiei pe baza Declarației de Independență din 26 mai 1918. Așa că noi, georgienii și românii, împreună, sărbătorim această zi foarte importantă pentru țara noastră. Astăzi, în Brașov, îl comemorăm pe colonelul Solomon Zaldastanishvili, colonel al Republicii Democrate a Georgiei, care a luptat toată viața sa pentru independența Georgiei, pentru libertatea Georgiei. El și-a petrecut ultimele sale zile în România, în Brașov, și el este îngropat aici, în cimitirul eroilor din Primul și Al doilea Război Mondial. Am dezvelit, împreună cu prietenii noştri români, reprezentantul municipiului Brașov, doamna viceprimar și alți prieteni români, placa memorială pentru colonelul Zaldastanishvili. Va fi încă o punte între popoarele noastre, între țările noastre, care va ajuta la aprofundarea relațiilor noastre în viitor“, a declarat Excelența Sa, Nikoloz Nikolozishvili.

Citeste și:  Studiu: România se află pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare țări pentru cei care vor să lucreze în străinătate

„Astăzi, 26 mai, ziua în care se sărbătorește Ziua Națională a Georgiei, la 103 ani de la câștigarea independenței, îl avem alături pe Excelența Sa Ambasadorul Georgiei, pentru un moment important pentru acest popor. Astăzi s-a dezvelit placa comemorativă a colonelului Solomon Zaldastanishvili, care a murit în România, luptând pentru idealurile țării sale. Ne bucurăm că am putut să le fim alături prietenilor noștri georgieni, cu această ocazie“, a spus la rândul său viceprimarul Flavia Boghiu.

Ziua de 26 mai este ziua Primei Republici georgiene, Republica Democrată Georgia, care, în 1918, și-a declarat independența față de Rusia țaristă. Republica a durat însă doar trei ani, fiind apoi înglobată în URSS. ÎN 1991, Georgia și-a declarat independența față de URSS.

Citeste și:  Cod galben de furtuni în mai multe zone ale țării, inclusiv la Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.