Declarația anuală cu beneficiarii reali – amanata?

Companiile din România trebuie să depună declarația anuală cu beneficiarii reali, aceasta fiind reintrodusă luna trecută în legislație. Claudiu Năsui, ministrul economiei, a declarat ieri că formularul ar urma să fie amânat pentru octombrie.

Pe fondul Starii de alerta  Guvernul a decis să mai amâne termenul de depunere a declarației pentru firmele care erau deja înființate la data de 21 iulie 2019 – și a stabilit, prin OUG nr. 191/2020, că aceste firme au 90 de zile la dispoziție, după finalizarea stării de alertă, ca s-o depună.

Ieri, în ședința de coaliție, s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci, vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă„, a declarat ieri Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi, prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta„, a adăugat ministrul economiei.


De altfel, conform deputaților, apariția Legii nr. 108/2020, care a adus modificări legislației privind spălarea banilor, a declanșat o reacție negativă din partea autorităților europene. Acestea au considerat că modificările operate anul trecut nu mai asigurau o transpunere corectă a directivei europene pe care România trebuie să o respecte în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Deși autoritățile române au explicat autorităților europene care a fost logica simplificărilor, acestea din urmă n-au fost mulțumite de lămuriri și au declanșat o procedură de infringement împotriva României. Astfel, dacă nu se reintroduceau cele două obligații amintite mai sus, țara noastră risca amendarea.

Pana la luarea unei decizii de catre guvern situatia in acest moment se prezinta astfel:


Termenul până la care companiile sunt obligate să finalizeze întocmirea și transmiterea raportărilor este 31 mai, potrivit legislației contabile. De situațiile financiare și momentul aprobării lor este însă legat termenul depunerii declarației anuale privind beneficiarii reali, de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Așadar, declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă, cel mai târziu, până pe 15 mai.

Amenzile pentru nedepunerea la timp a declarației pentru cei care sunt obligați să o facă pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei.


Obligația de depunere a declarației privind beneficiarii reali pentru firmele, asociațiile și fundațiile (ONG-uri) vizate a fost introdusă în legislație în urmă cu aproape doi ani, pe 21 iulie 2019.

Cu toate acestea, abia noua reglementare privind declarația cu beneficiarii reali, așa cum sunt ei definiți în lege, restabilește, practic, regulile anterioare privind depunerea ei în trei contexte:

  • la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;
  • anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare pentru anul precedent;
  • de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Prin urmare, firmele ar trebui să înceapă să pregătească aceste declarații în luna mai.  

De asemenea, ONRC recomandă, pentru declararea anuală a beneficiarilor reali, depunerea online sau prin poștă ori curier.


Dacă ar fi să prezentăm situația cronologic, iată cum ar arăta:

  • 21 iulie 2019 – Intră în vigoare Legea nr. 129/2019, cea care a introdus în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali.
  • 9 iulie 2020 – Intră în vigoare Legea nr. 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali.
  • 30 aprilie 2021 – Intră în vigoare Legea nr. 101/2021, care reintroduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și care elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice.
  • 15 mai 2021 – Potrivit specialiștilor, acesta ar fi termenul până la care va trebui transmisă la Registrul Comerțului declarația anuală privind beneficiarii reali, de către toate entitățile vizate.
  • 31 mai 2021 – Termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020. Cei care aprobă situațiile financiare cândva mai aproape de acest termen, vor trebui să transmită la Registrul Comerțului și declarația anuală privind beneficiarii reali.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.