Depozitarea ilegală a deşeurilor pe câmpuri sau în păduri poate atrage amenzi de până la 70.000 lei. Intră în vigoare noi măsuri pentru protejarea mediului

Intră în vigoare noi măsuri pentru protejarea mediului, cu sancţiuni mai dure pentru cei care aruncă gunoaiele pe oriunde găsesc un loc mai ferit. Cele mai mari amenzi, chiar şi de 70.000 de lei, sunt cele pentru depozitarea ilegală a deşeurilor pe câmpuri sau în păduri, iar primăriile au la dispoziţie cel mult şase luni să pună la punct sisteme de colectare selectivă, dacă nu au făcut acest pas până acum, informează agenția de presă Rador.

Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv, întins în toată țara, respectiv depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, lacuri sau în păduri. Legea prevede că, în următoarele șase luni, primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la 1 ianuarie 2025 – și pentru textile din deșeurile municipale.

Citeste și:  Peste 3.400 de cereri de eliberare a paşapoartelor, înregistrate în luna ianuarie la Brașov

Totodată, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri și să organizeze atribuirea conform deciziei luate. Legea mai prevede că mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.

De asemenea, actul normativ mai precizează că abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor sunt interzise, la fel eliminarea, deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop. Prin actul normativ au crescut semnificativ și amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor.

Persoanele fizice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5 și 20.000 de lei; în cazul persoanelor juridice cuantumul amenzii poate ajunge la 70.000 de lei.

Citeste și:  Sindicaliștii Sanitas au pornit într-un marș de protest către sediile principalelor partide politice

Sursa, Rador / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.