Deschiderea Cetățuii, Forza Zu, Brasov Running Festival, Pietonala FOV – Green Community sau Parada Bicicletelor sunt doar câteva repere ale celor mai așteptate evenimente de weekend

Deschiderea Cetățuii, Forza Zu, Alpin Film Festival, Brasov Running Festival, Festival Culmea: Film și Educație de Mediu, Street Delivery & Pietonala FOV, green talks, picnic în parc, parada bicicletelor, ture ghidate pe munte, ateliere de creație, expoziții foto, muzeul mobil al deșeurilor electrice, filme și educație de mediu și multe alte activități verzi îi așteaptă pe brașoveni în aceste ultimele trei zile ale FOV 2023.

Deschiderea Cetățuii de pe Straja – „Cetățuia între lumi“ este unul dintre evenimentele așteptate mai ales de brașoveni și va avea loc astăzi, începând de la ora 17.00, când parada muzicanților și cavalerilor va pleca din Piața Sfatului. Programul de inspirație medieval-renascentistă, combinat cu teatru, muzică modernă și show de lasere și lumini acoperă două zile, iar până pe 17 septembrie Cetățuia va rămâne deschisă vizitatorilor.

Tot începând de astăzi și până duminică, 10 septembrie, strada Eroilor va fi închisă circulației mașinilor, între Modarom și Star, și multe activități vor anima Pietonala FOV– Green Community: Street Delivery cu noi activități pentru copii, adolescenți și adulți, o expoziție dedicată proiectelor care înverzesc Brașovul, discuții despre mediu și sustenabilitate, ateliere de grădinărit, de modelare urbană, pictură pe asfalt, instalații de artă urbană, desen botanic, de creație, caravana ECOTIC, muzeul mobil al deșeurilor electrice, „Green Talks – Conferința pentru cetățenii Brașovului“, „Escape Tent – Aventura salvării planetei“ – în care participanții au la dispoziție o oră pentru o aventură tip „escape room“ pentru a salva planeta, „Ruleta Arbuștilor“, târg de artizanat, expoziții sau Banca roz de sub brad, locul de întâlnire pentru arhitecții orașului și pentru liceenii care pregătesc proiecte pentru concursul de Bugetare Participativă, sunt doar câteva dintre activitățile care vor avea loc pe stradă sau în clădirea și curtea Colegiului Național „Unirea“.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Brașov Running Festival, singura și prima competiție de alergare pe șosea din România certificată World Athletics Elite Label, dar și unica de acest fel din zona de Sud-Est a Europei. va avea loc în cartierul Coresi, de vineri până duminică. Competiția, internațională, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, competiția conține o multitudine de alte curse destinate amatorilor și profesioniștilor, care se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. Pe lângă competiție, Brasov Running Festival îi aduce pe scena de la Coresi Shopping Resort pe Vunk, Antonia și Gașca Zurli.

FORZA ZU – sâmbătă, 9 septembrie este cu siguranță evenimentul cel mai așteptat al weekendului. Pe 9 septembrie, cel mai mare festival al hiturilor românești, vine în Piața Sfatului din Brașov cu o galerie impresionantă de artișți români: Carla’s Dreams, Irina Rimes, Delia, 3 Sud Est, Andra, Spike, The Motans, Loredana, Grasu XXL, Puya, Mira, Andia, Cabron, Nicole Cherry, A.S.I.A., Feli, Holograf, Alina Eremia, Mario Fresh, Jo, Juno, Connect-R, Raluka, Lidia Buble, Cătălin Crișan, Misha Miller, Theo Rose.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Alpin Film Festival continuă proiecțiile din concurs, la Centrul Cultural Reduta sau cinema Astra, dar și cu alte evenimente, expoziții sau zone de sport și relaxare. La  Pietrele lui Solomon vor fi ateliere de cățărare urmate de un picnic, iar Piața Brassai va fi „tabără de bază“ pentru ateliere demonstrative, degustări de produse montane, standuri de echipament sportiv montan, librăria „Un munte de carte“, concursuri de miniorientare, ateliere de pictat lână pentru copii, turn de cățărare și multe alte surprize.

Parcul Titulescu este și el loc de întâlnire pentru o mulțime de ateliere, proiecții de film, lecții de reciclare  și alte activități, dar și destinație de vacanță gastronomică. Prieteni, familii, copii, bunici, căței se adună și celebrează natura, la un picnic cu produse locale și învață despre ce înseamnă un sistem alimentar sustenabil. Picnicul Food Wave, organizat de Agenția Metropolitană Brașov, va fi și el cu siguranță pe lista de priorități, mai ales că poți să stai comod pe un puf, la umbră, să mănânci fructe și legume de la producătorii locali și să discuți despre sistemele alimentare și schimbările climatice.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

A devenit deja o tradiție Parada Bicicletelor în cadrul FOV. Anul acesta bicicliștii vor pedala din nou împreună pe străzile Brașovului. Parada începe la ora 15:30, în fața primăriei, și urmează traseul: Parcul Central Nicolae Titulescu – Bulevardul Eroilor – Bulevardul 15 Noiembrie – Strada Zizinului – Bulevardul Alexandru Vlahuță – Bulevardul Gării – Bulevardul Victoriei – Strada Mihail Kogălniceanu – Strada Iuliu Maniu – Strada Nicolae Iorga – Parcul Central

Vezi pe https://fovbv.ro/activitati-2023  lista completă a activităților verzi.

Nu uita că weekendul acesta nu e cel mai potrivit să scoți mașina din garaj, mai ales că și RATBV s-a mobilizat din nou, mai ales sâmbătă, pentru a vă duce la concert și apoi acasă, în cartiere, după ce concertul se va termina. În plus, Centrul vechi va fi foarte sărac în locuri de parcare.

Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023 are loc la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu.

Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.