Distrugerea barajului Kahovka are consecințe dezastruoase

Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer în noaptea de 5/6 iunie 2023.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost la Herson, oras sinistrat in urma distrugerii barajului Kahovka. 600 de kilometri patrati au fost inundati in regiunea Herson din sudul Ucrainei- anunta autoritatile. Moscova si Kievul se acuza reciproc de distrugerea acestui baraj situat pe fluviul Nipru, distrugere care genereaza temeri privind o catastrofa umanitara si ecologica.

Programul Alimentar mondial al ONU (PAM) avertizează că distrugerea barajului Kakhovka va avea efecte asupra țărilor care depind de cerealele ucrainene. „Inundațiile masive distrug cerealele nou plantate și, odată cu ea, speranța pentru 345 de milioane de oameni înfometați din întreaga lume, pentru care cerealele din Ucraina sunt salvatoare”, a declarat miercuri șeful biroului PAM din Berlin, Martin Frick, pentru dpa.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a avertizat că e foarte posibilă contaminarea apei din fântânile şi lacurile deschise din zona inundată. „Chimicalele, agenții infecțioași din cimitire, latrine și gropi de gunoi pot ajunge în fântâni și lacurile deschise în zona inundată”, a transmis ministerul pe Telegram.

Aproximativ 100 de oameni din orașul Nova Kakhovka, controlat de ruși, sunt blocați de ape și mii de animale sălbatice au fost ucise după prăbușirea barajului Kakhovka, a declarat primarul orașului, instalat în funcție de Moscova. Orașul este expus riscului de contaminare din cauza inundațiilor, a declarat oficialul Vladimir Leontiev, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că sute de mii de oameni au rămas fără apă potabilă în urma distrugerii barajului Kakhovka. „Cel puțin 100 de mii de oameni locuiau în aceste zone înainte de invazia rusă”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram. „Cel puțin zeci de mii sunt încă acolo. Sute de mii de oameni au rămas fără acces normal la apă potabilă. Serviciile noastre, toți cei care pot ajuta oamenii, sunt deja implicați. Dar noi putem ajuta doar pe teritoriul controlat de Ucraina.„În zona ocupată de Rusia, ocupanții nici măcar nu încearcă să ajute oamenii”, a spus Volodimir Zelenski.

China și-a exprimat miercuri „îngrijorare serioasă” cu privire la distrugerea barajului de la Kakhovka și a transmis că se teme de urmările umanitare, economice și ecologice ale distrugerii. „Ne exprimăm îngrijorarea serioasă cu privire la deteriorarea barajului de la hidrocentrala Kakhovka”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin, potrivit AFP. „Facem apel la toate părțile în conflict să respecte dreptul internațional umanitar și să facă tot posibilul pentru a proteja siguranța civililor și a instalațiilor civile”, a mai spus Wang.

Distrugerea barajului Kakhovka va inunda zeci de mii de hectare de teren agricol din sudul Ucrainei și ar putea transforma cel puțin 500.000 de hectare de teren în „deșerturi”, a anunțat, miercuri, ministerul Agriculturii de la Kiev. (Reuters)

Klaus Iohannis a condamnat, într-o declarație pe Twitter, explozia barajului Nova Kakhovka.

„Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război comisă de Rusia împotriva civililor nevinovați. Rusia și vinovații ruși trebuie să fie trași la răspundere. Gândurile noastre sunt cu toți cei afectați de acest atac oribil”, a declarat Președintele Iohannis.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că „țintirea infrastructurii critice de către Rusia reprezintă o crimă de război”.

Sandu și-a exprimat suportul față de Ucraina, spunând că guvernul său este pregătit să susțină țara vecină în atenuarea efectelor dezastrului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului Nova Kakhovka de pe râul Nipru a fost un act „revoltător” care a pus oamenii și mediul în pericol.

„Distrugerea barajului Kakhovka de astăzi pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave asupra mediului. Acesta este un act scandalos, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Primele imagini cu barajul Kakhovkadistrus au fost publicate pe contul oficial de Twitter al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Sursa: https://romania.europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.