Doi turişti brașoveni surprinşi de viscol pe Masivul Leaota, recuperaţi de salvamontişti

Jandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga au ajutat să ajungă la domiciliu aproximativ 100 de turiști rămăși blocați cu autoturismele pe partea carosabilă, după ce s-au aventurat în Munții Bucegi. Cele mai multe intervenții au avut loc pe tronsonul de drum DJ 713A Dichiu – Orzea și intersecția cu DJ 714 Orzea – Zănoaga, unde partea carosabilă era acoperită cu gheață și zăpadă. De altfel, doi turişti din Braşov care au fost surprinşi de viscol în Masivul Leaota au fost recuperaţi de salvamontiştii dâmboviţeni şi duşi la Cabana Brătei, transmite Televiziunea Română.

Cei doi turişti se abătuseră de la traseul marcat, iar condiţiile meteo le puteau fi fatale dacă nu erau găsiţi la timp de salvamontişti.

Citeste și:  Permise de conducre reținute pentru drifturi în Poiana Brașov

„Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa aflată la Baza de salvare montană Peştera a fost alertată în data de 22 ianuarie, în jurul orei 15,40, să intervină în sprijinul a doi turişti din Braşov. Date fiind condiţiile meteo nefavorabile (ninsoare, vânt, ceaţă), stratului nou de zăpadă depus şi vizibilităţii scăzute odată cu lăsarea întunericului, aceştia s-au abătut de la traseul marcat, necesitând intervenţia promptă a salvatorilor”, precizează Salvamont Dâmboviţa, citat de TVR.

Echipa de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, a pornit către zona specificată de turişti (Muntele Rateiu, Masivul Leaota), alegând cel mai rapid traseu.

„Din cauza intemperiilor şi a stratului de zăpadă depus, salvatorii au ajuns la victime în jurul orei 21,00. Ceaţa deasă şi vântul puternic puteau să fie fatale pentru cei doi turişti, dacă nu erau găsiţi la timp, aceştia nu aveau nicio şansă să supravieţuiască până dimineaţă. Acţiunea de salvare s-a încheiat la 23,30 (…) Turiştii nu aveau afecţiuni medicale, erau extenuaţi, deshidrataţi şi speriaţi, dar, odată cu vederea salvatorilor, starea lor s-a schimbat în bine. Pe întreg parcursul operaţiunii de căutare-salvare, echipa de salvatori a menţinut permanent legătura cu ei”, a mai informat Salvamont Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.