„Don Pasquale”, prima reprezentație în sala Operei Braşov din acest an

Opera Brașov vă invită sâmbătă, 20 februarie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei, să vă bucurați de momente reprezentative din opera bufă „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti. Lucrarea a fost jucată pentru prima dată în istorie pe 3 ianuarie 1843, la Sala Ventadour de la Théâtre Italien din Paris și a avut un succes răsunător. „Don Pasquale” este considerată o capodoperă a genului, fiind cea mai populară dintre cele 66 de lucrări ale lui Donizetti, precum și una dintre cele mai populare opere comice italiene, celelalte fiind „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și „Elixirul dragostei”, compus tot de Donizetti.

Premiera lui „Don Pasquale” din Italia a avut loc la La Scala din Milano pe 17 aprilie 1843; prima reprezentație la Viena a avut loc la Kärtnertortheater o lună mai târziu, o producție la care a participat însuși Donizetti. În Anglia, opera a fost prezentată pentru prima dată la 29 iunie 1843 la Her Majesty’s Theatre din Londra.

Donizetti a compus o operă strălucitoare, atrăgătoare pentru spectatori, dar deosebit de dificilă din punct de vedere al interpretării, atât vocale, cât și dramatice, din partea soliștilor. Acțiunea din „Don Pasquale” are loc la Roma, la mijlocul secolului al XIX-lea. Această operă comică are o temă mereu actuală: căsătoria nepotrivită: un bătrân bogat şi singur se decide să se căsătorească, soţia trebuind să îndeplinească două calităţi – frumuseţe şi, mai ales, tinereţe. Întâmplările pline de umor şi farsa în care este prins îl vor trezi pe Don Pasquale la realitate: fiecare vârstă are frumuseţea sa.

Distribuția: Dan Popescu – Don Pasquale, Nicoleta Chirilă – Norina, Adrian Mărcan – Dr. Malatesta, Liviu Iftene – Ernesto, Cristina Roșu – Notarul, Mihaela Pop – Statuia. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa. 

Preț bilete: 30 lei

Durată: aprox. 1 oră 30 minute, fără pauză

Biletele s-au pus în vânzare de luni, 15 februarie 2021, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la Casa de Bilete a Operei Brașov – str. Bisericii Române nr. 51. Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Accesul copiilor, la spectacolele de operă și operetă, este permis începând cu vârsta de șapte ani! 

Număr locuri disponibile: 110. 

Eveniment desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.