Două frigidere vechi, pictate de către copiii de la Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești, au fost transformate în biblioteci pentru comunitate

O idee creativă, pusă în practică de Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești, a dat o viață nouă pentru două frigidere vechi, transformându-le în biblioteci pentru comunitate. Copiii au pictat 2 frigidere, le-au amplasat în 2 puncte din oraș, le-au umplut cu cărți noi și faine și au lansat mesajul: „Dezgheață-ți pofta de citit!”.

Această inițiativă poartă numele de „Frigo-Biblioteca” și încurajează cititul prin accesibilitate și împărtășirea cărților.

Centrul EUROPE DIRECT Râșnov o promovează ca inițiativă sustenabilă pe Harta Verde Râșnov. Și este durabilă din mai multe puncte de vedere: refolosirea frigiderelor vechi, care altfel ar fi ajuns DEEE-uri, utilizarea multiplă a cărților, construirea încrederii în oameni, accesibilizarea resurselor, educația.

Citeste și:  Brățările electronice menite prevenirii abuzurilor domestice vor fi implementate în Brașov, precum și în alte 36 de județe

Frigo-bibliotecile nu doar încurajează cititul, ci și contribuie la creșterea accesului la resurse educaționale pentru persoane cu venituri mici sau persoane mai puțin expuse la cultură. Nu există o înregistrare sau o evidență cu persoanele care împrumută cărți. Totul se bazează pe încredere.

Poți lua orice carte, o aduci înapoi, sau lași o alta în loc

Cei interesați pot alege orice carte doresc din frigo-bibliotecă,o pot lua acasă, o pot citi și apoi o pot aduce înapoi. De asemenea, dacă au cărți proprii pe care le-au citit și doresc să le împărtășească cu alții, sunt încurajați să o facă prin aducerea acestora la una dintre frigo-biblioteci și prin postarea unui selfie cu hashtag-ul #FrigoBibliotecaRasnov.

Citeste și:  Cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Unde se găsesc frigo-bibliotecile?

Una dintre ele se găsește în curtea Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești unde este mereu la îndemâna copiilor care vin la activități, părinților și publicului larg.

Cealtă este amplasată în curtea Centrului educațional SCHUBZ, și este accesibilă tuturor celor care îi trec pragul să participe la activități, ateliere și evenimente. Urmează să fie scoasă în stradă în sezonul cald și în cadrul unor campanii.

Vezi locațiile pe Harta Verde Râșnov

Inițiativa Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești este un exemplu remarcabil de creativitate și responsabilitate socială. Poate fi sursă de inspirație și sperăm ca și alți oameni din comunitate să imagineze astfel de soluții prin care se îmbină reutilizarea obiectelor vechi, educația, cititul, cultura, sustenabilitatea.

Citeste și:  500.000 de euro disponibili pentru ONG-uri mici și instituții de învățământ în 2024, prin Programul Start ONG

Frigo-bibliotecile au fost realizate în urma unui proiect finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.