Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și în România

Pe 25 octombrie va avea loc cel mai mare eveniment astronomic al anului – o eclipsă parțială de Soare, care va fi vizibilă și în România.

Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro. Maximul eclipsei se va produce între orele 13:28 (vest) și 13:42 (est), iar magnitudinea maximă va fi cuprinsă între 0.44 (sud-vest) și 0.54 (est).

Eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Începând de la ora 12:29 eclipsa va putea fi văzută și în sud-estul României.

Eclipsa va dura până la 14:36 în vest și 14:55 în sud-est.

Citeste și:  Benzina şi motorina s-au ieftinit în ultimele zile, dar analiştii se aşteaptă la noi fluctuaţii. Vezi care sunt prețurile în Brașov

Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută din Europa, vestul și sudul Asiei, precum și din nord-estul Africii.

Următoarea eclipsă de Soare care va putea fi observată din România va avea loc abia în 2025.

Atenție! Dacă doriți să urmăriți eclipsa, trebuie neapărat să folosiți o protecție solară specială pentru ochi – ochelari speciali pentru eclipse, sau filtre solare telescopice de înaltă calitate. Nici ochelarii de soare normali, nici geamurile de sticlă înnegrite de funingine, de exemplu, nu rețin razele UV care sunt periculoase pentru ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.