Experiment german: 45 de companii din Germania vor adopta, timp de șase luni, săptămâna de lucru de patru zile

  • Mai puțină muncă, aceiași bani, mai multă fericire și productivitate? Începând din februarie, 45 de companii germane testează săptămâna de lucru de patru zile.

Începând din februarie, 45 de companii și organizații din Germania vor adopta, timp de șase luni, săptămâna de lucru de patru zile. Astfel, deși vor petrece semnificativ mai puțin timp la birou (respectiv în home-office), angajații își vor primi salariul integral. Proiectul este inițiat de compania de consultanță Intraprenör, în colaborare cu organizația non-profit 4 Day Week Global (4DWG).

Care sunt perspectivele unui asemenea experiment, în condițiile în care companiile germane suferă de lipsa forței de muncă? Cu alte cuvinte, nu ar fi indicat să se muncească mai mult în loc să se lucreze mai puțin?

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Promotorii reducerii săptămânii de lucru afirmă că o săptămână de lucru de patru zile ar ajuta la reducerea deficitului de lucrători calificați, între altele pentru că ar crește productivitatea angajaților. Argumentul lor este că oamenii care lucrează doar patru zile în loc de cinci sunt mai motivați și, prin urmare, mai productivi. În acest mod, persoanele care nu sunt pregătite să lucreze cinci zile ar putea fi aduse în câmpul muncii, ceea ce ar reduce deficitul de forță de muncă bine calificată, mai explică susţinătorii proiectului. 

De altfel, săptămâna de lucru de patru zile a fost deja testată. Încă din 2019, organizația 4DWG a derulat astfel de programe pilot în Marea Britanie, Africa de Sud, Australia, Irlanda și SUA. Potrivit acestei organizații neguvernamentale, la inițiativă au participat peste 500 de companii iar rezultatele par să confirme efectele pozitive.

Citeste și:  Alarmă în creștere: Peste 100.000 de intervenții ale polițiștilor în cazuri de violență domestică în 2023

Citește articolul integral pe dw.com, aici.

Foto. greenbiz.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.