Expoziția „Pictori români în Franța cu Soleil de l’Est”, de vineri la galeria Europe

Asociația „Soleil de l’Est”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov, vă invită vineri 14 ianuarie, orele 17:00, Galeria EUROPE, strada Mureșenilor nr 1, la vernisajul expoziției „Pictori români în Franța cu Soleil de l’Est“.

Expoziția reprezintă etapa Brașov a programului de lungă durată „Rezidențe de artiști conduse de Soleil de l’Est pe Valea Loirei și la Collioure, bastion al fovismului Franța”. Acțiunea a fost demarată de Soleil de l’Est în anul 2001 și continuată până anul 2021. În cadrul acestui program pictorii români invitați s-au documentat și inspirat prin vizitarea unei părți a patrimoniului cultural francez – castele și muzee pe Valea Loirei, drumul fovismului la Collioure, au intrat în contact cu fundațiile Tapies, Miro și Picasso din Barcelona și au participat la expozițiile organizate de asociație.

Expoziția își propune în primul rând să prezinte publicului brașovean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană.

În cadrul actualei expoziții la Brașov, Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franța, în perioada 2001 – 2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în Franța, sub influenta impresiilor și a emoțiilor acumulate în timpul sejurului acestora în Franța. Sunt prezenți pictori vechi și pictori noi, doritori a se atașa mesajului asociației Soleil de l’Est „Arta ca să fie cunoscuta trebuie să circule”.

Citeste și:  CellEAST - Primul Concurs Internațional din România dedicat exclusiv Violoncelului. Premii în valoare de 11.000 euro

Pictorii expozanți sunt următorii:

Calin Beloescu – Timișoara; Kader Bekov – Moldova și Kirghizstan; Emil Ciocoiu – Aachen, Germania; Horea Cucerzan – București; Victor Dima – Buucrești; Corneliu Drăgan – Târgoviște; Mihai Filip – București, Dorothea Fleiss – Stutgard, Germania; Ioan Iacob – Düsseldorf, Germania; Niculae Iorga – București; Corneliu Ionescu – Iași; George Moscal – București; Costin Neamțu – București; Lisandru Neamțu – București; Christian Paraschiv – Paris, Franța; Ion Sălișteanu – București, Teodor Vescu – București; Tiberiu Zelea – București.

Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultură francezi și români, realizării de contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes și au fost apreciate de publicul cunoscător și erudit, francez și european, în cadrul celor peste 160 expoziții organizate de asociație, începând din anul 1990, atât în Franța – la Paris și în alte orașe culturale franceze precum Tours, oraș înfrățit cu Brașov, Poitiers, la Rochelle, Collioure – cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Sofia, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București.

În cadrul vernisajului va avea loc o conferință despre prezența pictorilor români în Franța, rezidențe de artiști, expoziții și contacte cu pictorii francezi. Va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est și un Press Book cu articole de presă.

Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Primăriei Municipiului Brașov, ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Brașov, ai asociației Soleil de l’Est din Franța și a echipei de curatori, Nicolae Daicu și Michel Gavaza.

Accesul la eveniment se face cu respectarea restricțiilor sanitare împotriva răspândirii Covid 19.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 – 30 ianuarie 2022, între orele 11:00 – 18:00.

***

Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană a unei părți de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezența expoziția de la Brașov este un summum a celor peste 160 expoziții de pictură românească organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internaționale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia) etc. În România, Soleil de l’Est a prezentat pictura româna contemporană la București, în sala „C. Brâncusi” a Palatului Parlamentului, la Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, ARCUB, cât și în Brașov, Timișoara, Iași, Mangalia.

Soleil de l’Est și pictorii expozanți sunt onorați că prestigioasele simeze din capitale europene au găzduit pictura contemporană românească prin intermediul Soleil de l’Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.