Fediția a V-a a Festivalului Dinozaurilor: Calendarul complet

Muzeul Pedagogic din Brașov se implică activ anul acesta în desfășurarea celui mai așteptat eveniment din România, dedicat dinozaurilor. În perioada 26 – 30 iulie 2019, va avea loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Dinozaurilor, un eveniment – invitaţie la descoperirea locurilor şi oamenilor din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, dar şi a diversităţii Planetei Pământ.

Vineri 26 iulie

  • De la ora 11.00, în Parcul Central din Haţeg va avea loc expoziţia interactivă UNESCO Hunedoara. Geoparcul Ţara Haţegului, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din judeţul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizaţii mondiale. Sub sloganul „O lume întreagă într-un singur judeţ”, cele trei situri îi vor invita pe participanţi să le descopere unicitatea prin participarea la activităţi interactive.
  • La ora 18.00, în piaţeta spitalului orăşenesc Haţeg, elevii de la Şcoala Gimnazială Bretea Română vor prezenta piesa de teatru de păpuşi „Hansel, Gretel şi bunul dinozaur”. Piesa este o adaptare a celebrului basm „Hansel şi Gretel ” al Fraţilor Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la vieţuitoarele unice în lume ce populau acum cca 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Sâmbătă 27 iulie

  • Începând cu ora 11.00, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna „Povestea firului de lână” la Şcoala de dinozauri şi meserii (clădirea şcolii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediţie. Cei prezenţi vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obţinute din plante. În aşteptarea momentului în care lâna va prinde culoare, cei mici vor putea lua parte la un atelier în care îşi vor putea crea propriul suvenir care să le amintească de acest eveniment şi de vizita în Geoparc.
  • Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, ora 16.00 este momentul în care deschidem un nou portal de călătorie în timp pentru a ne bucura de întâlnirea virtuală cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema . În geositul „La Scoabă”, una dintre cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ va survola din nou locurile care îi erau familiare în urmă cu 70 de milioane de ani. Va fi cu siguranţă surprins de schimbările ce au avut loc după atât de mult timp însă va fi gata să facă un selfie cu fiecare dintre cei prezenţi, mulţumită unei aplicaţii de realitate augumentată, disponibilă pe telefon, dezvoltată de Asociaţia Wild Roots în cadrul proiectului „Ferestre în timp” co-finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Luni 29 iulie

  • În satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus, începând cu ora 17, descoperim elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociaţia Social – Culturală „Sălăşana”. O moară şi o vâltoare realizate şi utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani, vor fi părţi componente ale unei poteci tematice. Aceasta este amenajată în cadrul proiectului „Muzica naturii interpretată de piatră, lemn şi apă” co-finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Marţi 30 iulie

  • La Muzeul Pedagogic din municipiul Braşov, începând cu ora 10.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Povestea Pământului”. Expoziţia este organizată împreună cu Forumul Naţional al Geoparcurilor şi este o invitaţie adresată celor mici la descoperirea Planetei Pământ şi a diversităţii sale prin intermediul rocilor şi a fosilelor. Şase voluntari pentru Geoparc vor susţine o serie de ateliere educaţionale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.
Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

Festivalul Dinozaurilor este unul dintre cele mai importante evenimente ale verii desfăşurate în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor UNESCO Hunedoara: Consiliul Judeţean Hunedoara, administrator al monumentului istoric „Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte” şi Administraţia Parcului Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei, precum şi a Forumului Naţional al Geoparcurilor, Muzeului Pedagogic Braşov, Primăriei oraşului Haţeg, Şcolii Gimnaziale Bretea Română, Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociaţiei Wild Roots, Asociaţiei Social – Culturale „Sălăşana”, Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural.

Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.