„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de idei și proiecte civice la Râșnov

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Râșnov. Aflat la ediția a IV-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Brașov, care va aloca 245.000 de lei oferiți de către Lidl România, pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs de proiecte. Sunt eligibile pentru finanțare proiectele organizațiilor non-guvernamentale, neafiliate politic, grupurilor de inițiativă și instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli, centre educaționale). Înscrierile au loc în perioada 15 iunie- 15 iulie 2022. Toți cei interesați își pot înscrie proiectele până pe 15 iulie 2022, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului.     

Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de joacă, sport și învățare, acțiuni de încurajare a implicării comunitare, ateliere de eco-școală, grădini urbane de legume și alte idei ce contribuie la reconectarea comunității şi creează noi cadre de conectare și dialog pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Direcțiile de intervenție locală ale programului la Râșnov au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de cercetare cu o durată de aproape 2 luni. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma acestui proces, Fundația Comunitară Brașov a stabilit educația și mediul ca direcții de implementare pentru proiectele ce vor fi finanțate prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Astfel, vor fi finanțate proiecte inovatoare și creative care să faciliteze spații de comunicare, dialog și socializare pentru comunitatea râșnoveană și care să contribuie la întărirea relațiilor prin activități interdisciplinare care promovează educația de mediu și protejarea naturii. Obiectivul acestor proiecte este să implice activ beneficiarii în activitățile desfășurate, să dezvolte spiritul de inițiativă și să cultive curiozitatea, imaginația și un stil de viață sănătos.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

În perioada 23 iunie – 14 iulie 2022, Fundația Comunitară Brașov va organiza sesiuni de incubare prin care potențialii aplicanți primesc sprijin, consultanță, mentorat și feedback în rafinarea ideilor și transformarea acestora în proiecte fezabile și de impact pentru comunitate. Participarea la activitățile Incubatorului este opțională, potențialii aplicanți care nu au luat parte la întâlniri pot depune propuneri de proiecte care vor intra în procesul de selecție. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi găsite în Ghidul de finanțare.

Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materialele necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, accesând conturile naționale și locale ale programului pe Facebook sau Instagram, pagina de Facebook a Fundației Comunitare Brașov și pagina de Instagram locală.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung la nivel local.  În primele 3 ediții programul desfășurat simultan în alte 16 orașe din țară a finanțat 111 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele edițiilor anterioare. Programul se desfăşoară în această ediție în 5 comunități din ţară: Miercurea Ciuc, Râșnov, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Timișoara în parteneriat cu LIDL România, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Râșnov este gestionat de către Fundația Comunitară Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.