Gala Premiilor Anului în Cultură Brașov 2023: O seară de elogiu pentru excelență

Consorțiul Cultural Corona a adus aplauze și recunoaștere pentru excelența din domeniul cultural la Gala Premiilor Anului în Cultură 2023, desfășurată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, miercuri, 21 februarie 2024, orele 18:00. Evenimentul a fost marcat de momente pline de emoție și bucurie, aducând în prim-plan personalități remarcabile și contribuții semnificative la scena culturală a Brașovului în cursul anului trecut.

Jurnalistul cultural Horia Ghibuțiu a condus publicul în descoperirea și aprecierea proiectelor și inițiativelor notabile, în rolul de prezentator al Galei.

Câștigătorii au fost desemnați pe baza opțiunilor publicului și ale juriului format din personalități ale artei contemporane și managementului cultural din afara Brașovului. Membrii juriului au fost:

Bogdan Trîmbaciu, director al Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul cultural, Bogdan Trîmbaciu a jucat un rol crucial în gestionarea și implementarea unor proiecte și programe diverse. De asemenea, este director al Biroului Europa Creativă din România și al Biroului Cetățeni, egalitate, drepturi și valori din România. Membru al Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional 2020 – 2027 în domeniul conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului cultural și natural, Bogdan Trîmbaciu a contribuit semnificativ la investiții de peste 600 milioane de euro în sectorul cultural din România.

„Mă bucur să descopăr la Brașov o preocupare reală pentru actul cultural și o multitudine de evenimente valoroase, cu impact ridicat. Sunt sigur că lucrurile vor evolua, iar în perioada viitoare Brașovul își va consolida statutul de destinație culturală la nivel național, dar și internațional.”, a declarat Bogdan Trîmbaciu (membru al juriului, directorul Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii).

Citeste și:  Săptămâna Luminată aduce Junii în Cetate, dar și zeci de evenimente în Piața Sfatului, la Pietrele lui Solomon și la Cetățuie

Daria Ghiu, critic de artă și realizatoare a emisiunilor „Orașul vorbește” și „Arte frumoase” la Radio România Cultural. Cu o carieră solidă în jurnalismul cultural, Daria Ghiu a adus o contribuție valoroasă la evaluarea și recunoașterea excelenței artistice.

Simona Rădoi, specialistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență în proiecte culturale și 8 ani de jurnalism în presa scrisă. De-a lungul timpului, s-a ocupat de proiecte culturale prestigioase, precum Gala Premiilor Gopo, TIFF sau Climate Change Summit 2023, evidențiindu-se prin abilitățile sale strategice și creativitatea în domeniul comunicării culturale.

„Atunci când consumăm produse culturale, nu ne gândim la eforturile din spatele proiectelor care ne încântă, incită sau ne pun mintea la contribuție. Procesul de jurizare a acestor proiecte culturale mi-a arătat, încă o dată, cât de importantă este susținerea instituțiilor statului în astfel de demersuri, cu atât mai mult în orașe multiculturale, precum Brașovul. Premiile Anului în Cultură la Brașov reprezintă o inițiativă ce vine să valideze proiecte care au atras un public divers și care au dat efervescență acestui oraș în 2023 și mi-ar plăcea să văd continuitate.”, a declarat Simona Rădoi (membru al juriului, specialist în comunicare)

Citeste și:  Tânăra generație este invitată să redescopere tradițiile și să se conecteze la prezent prin Taberele ARC

Juriul și publicul au contribuit la selectarea și onorarea celor mai de seamă contribuții la cultura brașoveană în anul 2023.

Iată lista câștigătorilor notabili ai serii:

CARTEA ANULUI

– ex aequo

„Stadii”, Oana Paler

„Cetățuia Brașovului”, Nicolae Pepene

CONCERTUL ANULUI

„Nabucco”, Opera Brașov

EXPOZIȚIA ANULUI

– ex aequo

„Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

„Mode şi cafenele în Braşovul de odinioară”, Muzeul de Etnografie Brașov

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI

„Yerma”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI

„Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI

Bienala europeană de poezie (ediția a VI-a): Us/Noi, Facultatea de Litere și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

PROIECTUL DE ARTE VIZUALE AL ANULUI

Brașov Art Stories, Muzeul de Artă Brașov

PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI

Jazz Bastion – Globetrotter, Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Citeste și:  Alexandru Tomescu aduce magia viorii Stradivarius la Brașov în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2024

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI

Faust, Adrian Cioiu

DEBUT

Cobor între stejari, Fundația Conservation Carpathia

PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI

Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL

FESTIVALUL ANULUI

Festivalul de Film și Istorii la Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara și Bran, Asociația Mioritics

SPRIJIN DIN COMUNITATE

Voluntariat Brașov, Agenția Metropolitană Brașov

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI

Opera Brașov

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI

Noaptea Muzeelor 2023 la Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Centrul Multicultural al Universității, Muzeul Amintirilor din Comunism, Muzeul Prima Școală Românească, Centrul Cultural Apollonia

„Este o ediție cu cei mai mulți câștigători ai Premiilor Anului în Cultură, din istoria proiectului: 2 categorii cu 2 câștigători ex aequo și o categorie cu proiectul la care participă mai multe organizații culturale din oraș. Acești câștigători remarcabili au contribuit în mod semnificativ la diversitatea și vitalitatea culturii brașovene în anul 2023, iar Gala a fost un moment de recunoaștere binemeritată a eforturilor lor deosebite. Consorțiul Cultural Corona exprimă felicitările sincere tuturor câștigătorilor și mulțumiri celor care au făcut posibilă această seară memorabilă de celebrare culturală.”, declară Consiliul Director al Asociației Consorțiul Cultural Corona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.