Guvernul a adoptat Ordonanţa care interzice punerea pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Executivul a aprobat astăzi, în cadrul Şedinţei de Guvern, Ordonanţa care interzice punerea pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă.

„Prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. De la intrarea în vigoare a ordonanţei simple care vizează produsele din plastic de unică folosinţă, pentru anumite categorii de produse va fi interzisă punerea pe piaţă, iar pentru altele vor fi aplicate ţinte de reducere a consumului. Primele produse de plastic de unică folosinţă care vor dispărea de pe piaţă sunt: tacâmurile, paiele, beţişoarele igienice pentru urechi, farfuriile (inclusiv farfurii din carton cu folie de plastic), beţele pentru baloane, recipientele pentru alimente din polistiren, cănile din polistiren, plasticul oxo-degradabil. Aceasta este o măsură firească pe care România trebuia să o adopte, pentru ca, uşor, uşor, aceste produse să dispară din vieţile noastre şi să fie înlocuite cu altele care nu perturbă mediul. În privinţa stocurilor de produse de unică folosinţă pe care comercianţii din România încă le mai au, acestea vor putea fi epuizate. Interdicţia stabilită prin OUG se referă la punerea pe piaţă de noi produse de plastic din momentul intrării în vigoare a prezentului act normativ”, a declarat ministrul Barna TÁNCZOS.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Obiectivele Ordonanţei privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului vizează prevenirea şi reducerea efectelor existenţei plasticului asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi la promovarea tranziţiei la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne. Prin intermediul acestui act normativ se transpune Directiva 904/2019/UE.

În ceea ce priveşte reducerea consumului pentru alte bunuri de plastic de unică folosinţă, până în 2026, în comparaţie cu 2022, România trebuie să adopte măsuri pentru o reducere ambiţioasă şi susţinută a consumului de produse din plastic de unică folosinţă.

Exemple de măsuri:
– obiective naţionale de reducere a consumului (spre exemplu sticle si cutii din plastic, caserole, capace etc.);
– alternative reutilizabile pentru consumator (spre exemplu ambalaje reutilizabile);
– interzicerea acordării gratuite de produse de unică folosinţă.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Legat de cerinţele specifice ale produselor, de la 3 iulie 2024 pot fi introduse pe piaţă numai recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri care au dopurile/capacele din plastic ataşate de ele, în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

De asemenea, începând cu 2025, toate sticlele PET introduse pe piaţă trebuie să conţină plastic reciclat în proporţie de cel puţin 25 %, şi, începând cu 2030, procentul creşte la cel puţin 30 %.

Totodată, marcajul pentru produsele de plastic de unică folosinţă se aplică obligatoriu, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei. Marcajul are ca scop informarea consumatorilor cu privire la prezenţa plasticului, impactul negativ al acestuia şi modul de gestionare corectă a deşeului.

De exemplu, categoria 1 vizează: absorbantele, tampoanele igienice şi aplicatoare de tampoane, şerveţele umede şi anume şerveţele preumezite de îngrijire personală şi de uz casnic, paharele pentru băuturi. În categoria 2 intră produsele din tutun cu filtre şi filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinaţie cu produse din tutun.

Ordonanţa de urgenţă vine şi cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor. Astfel, aplicându-se principiul „poluatorul plăteşte”, s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea şi curăţarea deşeurilor şi pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină şi să reducă astfel de deşeuri.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Exemple de produse vizate: recipiente pentru alimente; pachete şi folii; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile şi capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subţire, şerveţele umede; baloane; produse din tutun cu filtre şi filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinaţie cu produse din tutun.

În ultimii 50 de ani, producţia şi consumul de plastic au crescut de 20 de ori şi, se pare că se va dubla, iar în următorii 20 de ani va depăşi 600 milioane tone la nivel mondial. Doar 30% din plasticul din UE – care totalizează 25 milioane de tone anual – este colectat separat şi reciclat. Prin urmare, plasticul devine un pericol tot mai mare pentru flora şi fauna acvatică, el reprezentând 85% din deşeurile marine întâlnite pe plaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.