Guvernul a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei

Executivul a aprobat două scheme de ajutor, în domeniul energiei, care însumează 82 de milioane de euro, a anunțat ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dar Cărbunaru, citat de News.ro. Beneficiarii pot fi întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ-teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii ce produc energie.

Totodată, Executivul a prelungit, prin Memorandum, schema de ajutor pentru marii consumatori de energie, precum ALRO sau Azomureş. Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate de România în perioada 2019-2021 şi au dat rezultate în condiţiile în care companiile din sectoarele energointensive contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României, a mai spus Cărbunaru.

Purtătorul ce cuvânt al Guvernului a afirmat că gestionarea efectelor crizei energetice rămâne între principalele preocupări ale Guvernului.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

”Pe lângă măsurile imediate, Guvernul a aprobat, astăzi, acte normative a căror punere în practică elemente de susţinere a economiei”, a spus Cărbunaru, precizând că, prin Hotărârea de Guvern, au fost aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, finanţate din fonduri naţionale şi europene, care vor fi continuate până la sfârşitul anului 2023.

Schemele de ajutor vizează susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul.

A doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă, pentru realizarea de economii a consumului de combustibili şi evitarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Potrivit lui Dan Cărbunaru, fondurile disponibile pentru cele două scheme de ajutor de stat însumează 82 de milioane de euro, iar potenţiali beneficiari pot fi întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ-teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii ce produc energie.

Cărbunaru a arătat că, printr-un Memorandum, Guvernul a făcut facem paşi concreţi pentru prelungirea schemei de ajutor pentru marii consumatori de energie. Ministerul Energiei a fost mandatat să deruleze proceduri de consultare prealabilă cu reprezentanţii Comisiei Europene – DG Competition – pentru continuarea schemei de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoare şi subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, începând cu anul acesta, în contextul creşterii accentuate a preţului energiei şi al politicilor europene de protecţie a mediului, precum şi pentru păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

”Sunt diverse exemple la care ne putem gândi, Alro sau Azomureş. Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate de România în perioada 2019-2021 şi au dat rezultate în condiţiile în care companiile din sectoarele energointensive contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României”, a mai spus Cărbunaru, precizând că un lucru important îl reprezintă locurile de muncă care trebuie menţinute în acest companii.

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.