Guvernul a făcut încă un pas pentru recunoașterea reciprocă a dreptului la pensie și a perioadelor de asigurare în România și Statele Unite ale Americii

Executivul a aprobat recent modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări.

Acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Pentru România, Acordul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Citeste și:  Proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România este pe agenda Senatului

Un alt aspect important se referă la exportul pensiilor, respectiv la facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.

Acordul conține și dispoziții pentru a evita dublarea contribuției de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

În ceea ce privește lucrătorii detașați, aceștia vor fi reciproc exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Aranjamentul administrativ și Acordul vor intra în vigoare la aceeași dată, respectiv în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care statele își notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, şi vor avea aceeași perioadă de valabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.