Guvernul va reintroduce şomajul tehnic până la 31 martie

Se reintroduce somajul tehnic pana pe 31 martie, anul acesta. Este vorba de acordarea unei indemnizatii în cuantum de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu brut. Somajul tehnic se aplica în situatia suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe perioada starii de alerta.

Guvernul are astazi pe ordinea de zi o ordonanţă de urgență care prevede prelungirea şomajului tehnic până la data de 31 martie, dar și alte măsuri de susținere a persoanelor afectate de limitarea activităţilor economice, ca urmare a politicilor de luptă împotriva pandemiei.

„Vom reintroduce acordarea șomajului tehnic și reglementarea de noi măsuri de protecție socială pentru angajați astfel încât să asigurăm protejarea locurilor de muncă și susținerea unor sectoare economice. Măsura se introduce în contextul interzicerii și suspendării activității economice din cauza epidemiei de Covid-19. Vorbim despre acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022. Sprijinul va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022 în situația suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței de Guvern.

Concret, un angajat care este încadrat la un salariu brut de 3.000 de lei, va primi un şomaj tehnic de 2.250 lei, din care se scad impozitul pe venit (10%), contribuţiile pentru pensii (25%) şi contribuţiile pentru sănătate (10%)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.