Guvernul vrea să prelungească termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă până la finalul anului viitor

Guvernul vrea să prelungească perioada în care românii îşi pot cumpăra vechime în muncă. O ordonanţă elaborată de Ministerul Muncii şi aflată în dezbatere publică prelungeşte acest termen până la data de 31 decembrie 2024. În acest moment, termenul limită pentru cumpărarea vechimii este de 31 august 2023, informează Televiziunea Română.

Stagiul minim de cotizare este 25 la sută din salariul minim de 3000 de lei, adică 750 de lei pe lună. Cei care vor să aibă o pensie mai mare pot plăti oricât de mult vor sau pot. Însă nu pot cumpăra mai mult de 6 ani vechime.

Potrivit unei ordonanțe din 2020, termenul limită până la care românii își pot cumpăra vechime în muncă este 31 august 2023. Guvernul vrea să prelungească termenul până la 31 decembrie 2024.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Avem în acest moment în pregătire o ordonanță și pentru acesta și pentru condițiile de lucru deosebite, și pentru cei care lucrează la casa de pensii.

Potrivit datelor de la Casa de pensii, din 2020 până acum, la nivel național, peste 25 de mii români şi-au cumpărat vechime în muncă și au cotizat cu aproape 280 de milioane de lei.

Foto. GettyImages

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.