ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi” 2023

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi” care se vor desfăşura în 2023. În cadrul acestui program, doi artişti plastici/artişti vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cite internationale des arts din Paris.

Perioadele de desfăşurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiştii interesaţi sunt invitaţi să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Programul de burse „Constantin Brâncuşi”, desfăşurat de ICR în parteneriat cu Cite internationale des arts, a fost iniţiat în 2005 şi are ca principal obiectiv introducerea artiştilor români în circuitul şi contextul artistic internaţional, oferindu-le acestora posibilitatea de a lucra, timp de trei luni, într-un mediu artistic eterogen, liber de constrângeri, în domeniul artelor plastice/vizuale.

Printre artiştii care au beneficiat de bursa „Constantin Brâncuşi” de-a lungul timpului se numără Michele Bressan, Anca Benera, Ioana Nemeş, Răzvan Boar, Alexandra Croitoru, Darie Dup, Olivia Mihălţianu, Alexandru Mihai Budeş, Cristina David, Ioana Alexandra Niculescu-Aron, Napoleon Tiron, Andreea Lorena Bojenoiu etc.

Citeste și:  Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite ale Americii nu vor livra avioane de luptă Ucrainei

Programele de burse se înscriu în Strategia pentru dezvoltare a Institutului Cultural Român pentru perioada 2022-2026, care prevede, pe Axa Susţinere culturală, sprijinirea artiştilor români prin programe de finanţare de tip burse şi rezidenţe.

Bursele „Constantin Brâncuşi” se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cite internationale des arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro.

Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artişti şi analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul artelor plastice/vizuale. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cite internationale des arts.

Citeste și:  Canotajul, nataţia şi baschetul, cele mai consistente finanţări de la buget în 2023

Dosarul de solicitare a bursei va cuprinde următoarele documente necesare pentru înscriere:
– formularul de înscriere, menţionând perioada pentru care solicită bursa;
– CV-ul cu informaţii detaliate despre activitatea candidatului;
– copie după diploma de licenţă; în condiţiile în care candidatul este şi absolvent de studii aprofundate, se vor adăuga copii şi după aceste acte;
– un proiect de rezidenţă din care să reiasă: justificarea experienţei profesionale şi a competenţei în materie, nivelul artistic care să permită aprofundarea dialogului cu artiştii străini, relevanţa Parisului pentru realizarea proiectului, argumentată printr-un text de maximum 2 (două) pagini în care să fie indicate locuri/muzee propuse spre vizitare, temele care se vor studia în contextul bursei, ce activităţi se vor realiza.
– Pentru artişti plastici – 10-20 de fotografii, cataloage în care să se menţioneze data şi dimensiunile reale ale lucrărilor;
– Pentru artişti fotografi – 10-20 de fotografii 24/30 (în medie);
– Pentru artişti video – lucrări pe DVD-uri / CD-uri / stick-uri securizate;
– un dosar de presă (portofoliul apariţiilor/menţiunilor în presă);
– 3 (trei) scrisori de recomandare.

Citeste și:  Anunț decizie emitere AIM Ferma 2 suine, Crizbav, DORIPESCO PROD SRL

Proiectele de rezidenţă vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză.

Toate detaliile, precum şi Regulamentul şi Formularul de înscriere se găsesc pe site-ul icr.ro, la secţiunea Burse.

Localizată în cartierele pariziene Marais şi Montmartre, Cite internationale des arts este o fundaţie privată recunoscută ca organizaţie de interes public. Încă din 1965, de când a fost creată la Paris, a găzduit artişti în rezidenţă din întreaga lume. Este o organizaţie care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiştii se pot întâlni cu publicul interesat de creaţia lor şi cu alţi profesionişti din domeniul artelor.

În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizaţii franceze şi internaţionale, Cite internationale des arts primeşte peste 300 de artişti în rezidenţă, care lucrează într-o gamă largă de discipline.

Foto, Oana Valentina Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.