Idei și sfaturi pentru o zi memorabilă de Dragobete (24 februarie)

24 februarie, ziua de Dragobete, este o sărbătoare cu rădăcini adânci în folclorul românesc, celebrând iubirea și renașterea naturii. Această zi magică coincide cu o perioadă specială a anului, când natura se trezește la viață după somnul iernii. Conform tradiției, Dragobete era fiul Babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic, simbol al dragostei și al bucuriei. Se spunea că el zbura prin văzduh, aruncând „prafuri fermecate” peste fete și băieți, făcându-i să se îndrăgostească.

Tradiții și obiceiuri

De Dragobete, fetele și băieții se adunau în sate și se duceau la pădure, unde culegeau ghiocei, primele flori ale primăverii. Se spunea că fetele care găseau un ghiocel cu șapte flori aveau să se mărite în acel an.

Citeste și:  Municipalitățile și societatea civilă solicită soluții pentru îmbunătățirea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice

De asemenea, fetele își puneau busuioc sub pernă în noaptea de Dragobete, visând la alesul inimii. O altă tradiție era „zborul găinii”, unde fetele și băieții se prindeau de mâini și alergau în cercuri, simbolizând unirea lor.

Dragobete în ziua de azi

Deși a suferit o oarecare eclipsă în timpul regimului comunist, Dragobete a renăscut după 1989 și a devenit o sărbătoare tot mai populară, o alternativă românească la Valentine’s Day.

Astăzi, Dragobete este o zi a bucuriei și a iubirii, o ocazie perfectă de a oferi flori, cadouri și declarații de dragoste celor dragi. Fie că sunteți singuri sau în cuplu, bucurați-vă de această zi magică și celebrați frumusețea iubirii și a primăverii!

Citeste și:  Brașov: 57 de străzi vor fi asfaltate în totalitate, cu trotuare amenajate și iluminat public

Iată câteva idei de a petrece Dragobetele:

 • Ieșiți la o plimbare în natură și bucurați-vă de primele semne ale primăverii.
 • Oferiți flori și cadouri celor dragi.
 • Pregătiți o cină romantică acasă sau la un restaurant.
 • Mergeți la un concert sau la un spectacol împreună.
 • Urmăriți un film romantic. Intrați în atmosfera de dragoste.
 • Scrieți o poezie sau o scrisoare de dragoste persoanei iubite.
 • Faceți o baie relaxantă împreună. Adăugați uleiuri esențiale și petale de trandafir pentru o atmosferă romantică.

Indiferent de preferințe, important este să petreceți timp de calitate cu persoana iubită și să creați amintiri frumoase care să vă definească relația.

Iată câteva sfaturi suplimentare:

 • Fii atent la detalii: Un mic gest, o vorbă bună sau o surpriză neașteptată pot face o diferență enormă.
 • Fii prezent: Concentrează-te pe momentul prezent și bucură-te de compania persoanei dragi.
 • Fii autentic: Exprimă-ți sentimentele sincer și natural.
 • Fii optimist: Creează o atmosferă pozitivă și plină de bucurie.
Citeste și:  CFR Călători îl premiază pe Stan Sorin Ioan – mecanic de locomotivă în cadrul Depoului Brașov. El este cel care a evitat impactul tragic dintre un tren și un convoi de autospeciale SMURD

Dragobete este o sărbătoare specială care ne amintește de importanța iubirii în viețile noastre. Indiferent dacă sunteți singuri sau într-o relație, Dragobetele este o zi specială pentru a celebra dragostea. Alegeți o activitate care vă face plăcere și bucurați-vă de această zi magică!

Foto. Freepik.com @ gpointstudio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.