Ieri a fost retras memorandumul care propunea ca Cetăţuia Braşovului să fie dată în administrare Ministerului de Interne sau Ministerului Educației

Guvernul României a retras, ieri, de pe ordinea de zi a şedinţei, Memorandumul care propunea ca obiectivul Cetăţuia Braşovului să fie dat în administrare fie Ministerului de Interne, fie Ministerului Educației.

Urmează să fie demarate discuții la Palatul Victoria cu Primăria Municipiului Braşov şi cu Consiliul Judeţean Braşov pentru ca monumentul să fie trecut în administrarea comunităţii braşovene.

Decizia survine în urma demersului instituţional realizat în cursul acestei dimineţi, de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, care a transmis o adresă în atenţia prim-ministrului Ionel-Nicolae Ciucă cu privire la stabilirea entității care va exercita un drept real de administrare asupra imobilului „Complex Cetate”, domeniu public al statului, identificat în CF nr. 130755 Brașov sub nr. top 2068/1/2, clădire și teren în suprafaţă de 5.002 mp.

Citeste și:  11 persoane reținute după percheziții DIICOT: Lideri și membri ai unor grupuri infracționale, printre care 4 funcționari

„În calitatea mea de reprezentant al intereselor comunității Județului Brașov, vă rog să dispuneți amânarea stabilirii entității care va prelua în administrare bunul imobil «Complex Cetate»/ monumentul istoric «Cetățuia» (cod LMI: BV-II-a-A-11393) din Municipiul Brașov.

Am primit cu mare satisfacție vestea recuperării monumentului istoric de importanță națională Cetățuia Brașovului de către Statul Român. Din funcția de reprezentant ales al comunității Orașului Râșnov, în perioada 2004 – 2010, am luptat și am câștigat lupta pentru salvarea cetății Râșnov, iar protejarea patrimoniului istoric a fost și rămâne o preocupare importantă pentru mine.

Chiar dacă Primăria Municipiului Brașov a pierdut procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru transmiterea Cetățuii Brașovului în domeniul public al municipiului Brașov, grija noastră pentru viitorul monumentului istoric trebuie să depășească cadrul administrativ și interesele particulare ale unor ministere/instituții.

Mai întâi, datoria noastră este să acordăm prioritate interesului comunității brașovene, iar pentru prosperitatea acesteia să încurajăm o valorificare integrată a întregului patrimoniu istoric local. Însă, până în acest moment, comunitatea nu a fost consultată și nici entitățile publice cu responsabilități în domeniul protejării și valorificării patrimoniului nu au fost implicate (Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, muzeele brașovene, Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale, Ordinul Arhitecților).

De asemenea, consider că varianta cea mai bună de administrare a monumentului istoric trebuie să fie aleasă, inclusiv de către instituțiile sau autoritățile interesate, numai după o cercetare directă și serioasă a stării de conservare a monumentului istoric și o analiză aprofundată și realistă a destinațiilor propuse”, se precizează în documentul semnat de preşedintele CJ Braşov.

Informaţia a fost comunicată în cadrul unei conferinţe de presă pe care Adrian-Ioan Veştea a susţinut-o împreună cu Nicolae Pepene, managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, pentru a reafirma necesitatea ca acest monument istoric de importanţă naţională să revină comunităţii braşovene şi să fie redat circuitului cultural şi turistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.