În Luna Iubirii, „La Traviata”, pe scena Operei Brașov! Brașovenii care nu au prins bilete pot participa la repetiția generală a spectacolului

Sâmbătă, 18 februarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, publicul este așteptat la cea mai celebră și iubită operă din lume: „La Traviata” de Giuseppe Verdi!

„Traviata” este, cu siguranță, una dintre pietrele de temelie ale repertoriului liric. Partitura este înțesată cu melodii fantastice care sunt faimoase, însă, dincolo de aceasta, coerența întregii lucrări o transformă într-o capodoperă. Intriga încordată și personajele vii, asociate cu muzica perfect gândită de Verdi, ne vor sensibiliza, fără îndoială.

În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valéry. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854, pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valéry impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valéry devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice

În distribuția spectacolului de sâmbătă, îi vom regăsi pe artiștii: Violetta Valéry – Manuela Barna-Ipate (invitată), Alfredo Germont – Adrian Dumitru, Giorgio Germont – Adrian Mărcan, Gastone – Claudiu Bugnar, Flora Bervoix – Asineta Răducan, Annina – Sonia Hazarian, Baronul Douphol – Marian Rește, Marchizul d’Obigny – Șerban Lupei (debut), Doctorul Grenvil – Dan Popescu, Majordomul – Dan Ionescu, Grădinarul – Adrian Stănilă. Soliști balet: Melania Condoiu, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Manuela Barna-Ipate, invitată noastră în rolul Violettei Valéry, pășește, pentru prima dată, pe scena Operei Brașov.

Soprana Manuela Barna-Ipate s-a născut la Iaşi, a absolvit Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” la secţia canto clasic, la clasa prof. Veronica Onceanu, urmând cursurile de licență la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, la clasa conf. univ. dr. Doina Dimitriu-Ursache, lect. univ. dr. Lăcrămioara Maria Hrubaru-Roată şi studiile de master la clasa lect. univ. dr. Maria Macsim.

În anul 2010 câștigă premiul II la Concursul Național de Canto „Achim Stoia” – Iași, iar în anul 2017 premiul I la Concursul Național de Canto OperaStart Buşteni.

Din anul 2014 devine colaborator permanent în corul Operei Naționale Române Iași, iar apoi este angajată ca solistă, debutând în roluri precum: Musetta din opera „La Bohème” de G. Puccini, Gilda din opera „Rigoletto” de G. Verdi, Norina din opera „Don Pasquale” de G. Donizetti, Oscar din opera „Un ballo in maschera” de G. Verdi, Lucia din opera „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

Și-a aprofundat tehnica vocală participând la numeroase masterclass-uri susținute de soliști români renumiți, precum: Maria Slătinaru-Nistor, Viorica Cortez, Leontina Văduva, Lucia Papa, Mariana Nicolesco, Marius Vlad-Budoiu.

A colaborat cu numeroși dirijori importanţi, printre care: Ciprian Teodoraşcu, Tiberiu Soare, Victor Dumănescu, Traian Ichim, Bogdan Chiroşcă, Corneliu Calistru, Daniel Jinga, Marcello Mottadelli, Alessandro Cedrone, David Crescenzi și Andrea Albertin.

• Spectacolul durează două ore și 50 minute și are trei pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Datorită cererii extrem de crescute din partea publicului, vineri, 17 februarie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, oferim posibilitatea de a participa la repetiția generală a spectacolului cu opera „La Traviata” de G. Verdi, în aceeași distribuție de sâmbătă!

Biletele pentru acest eveniment se pun în vânzare de marți, 14 februarie 2023, de la ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la casieria Operei Brașov.

Preț bilete: 25 lei

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.