Încă doi pacienți, confirmați la nivel național: Bilanțul a ajuns la 97 – suntem la trei cazuri de declanșarea SCENARIULUI 3

Două noi cazuri de infectare cu noul coronavirus sunt confirmate sâmbătă de autorități, în București și Dolj. Bilanțul ajunge la 97 de bolnavi.

Grupul de Comunicare Strategică anunță că sunt două cazuri noi, fiind vorba de o femeie de 47 ani din București, contact direct al cazului 45. Femeia e asimptomatică și este în autoizolare la domiciliu.

Cel de-al doilea caz nou s-a înregistrat la un bărbat de 39 ani din județul Dolj, întors în 5 martie din Brescia. Acesta e internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova cu simptome specifice.

Bilanâul ajunge astfel la 97 de cazuri.

Dacă infectările trec de 100, România intră în scenariul 3. Este un scenariu amplu, care presupune măsuri mai restrictive. Autorităţile au decis că scenariul 3 este valabil între 100 şi 2.001 infectări.

Ce înseamnă scenariul 3

Din acel moment, autorităţile vor putea impune carantină şi la domiciliu, nu doar în spitale, având în vedere că în multe zone s-ar putea depăşi capacităţile unităţilor medicale. Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri. Ce se întâmplă în spitale în scenariul 3 Spitalele vor funcţiona după un alt program şi vor fi aduşi medici de acasă, din libere. Zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 vor fi lărgite, iar celelalte cazuri vor fi mutate în paturi din „spitalele de suport”, care vor fi stabilitate de autorităţi.

Având în vedere că circa 10% din cazurile de îmbolnăvire sunt grave şi necesită tratament special, 10% din paturile de terapie intensivă vor fi păstrate în permanenţă pentru cei infectaţi. Asta înseamnă un număr de aproximativ 400 de cazuri la nivel naţional.

Scenariul 3 presupune şi trecerea de la măsuri de prevenţie la măsuri de triaj în spitale, ceea ce înseamnă că afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19.

Vor fi luate şi măsuri mai restrictive privind mobilitatea persoanelor în zonele de focar şi în centrele urbane, însă autorităţile vor să ţină secrete aceste pregătiri.

Oficialii se tem de repetarea situaţiei din Italia, acolo unde informaţii despre închiderea nordului ţării au fost publicate înainte de un anunţ oficial, ceea ce a dus la migrarea în masă către sud şi împrăştirea virusului cu şi mai multă forţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.