Încă un monument din Șcheii Brașovului a pierdut lupta cu timpul și indiferența autorităților!

Încă un monument istoric din Șchei Brașovului s-a prăbușit. Este vorba despre Crucea lui Vasile Padure, o troiță ridicată la 1830, pe strada Petofi Sandor. Acoperișul s-a prăbușit. Doar crucea pe care sunt gravate inscripții cu litere chirilice mai amintește de monumentul închinat de Vasile Pădure. În jurul ei, mormanele de moloz și țiglă spartă vorbesc despre construcția ruinată de timp și de indiferența autorităților.

„O imaginea dezolanta ni se deschide in fata ochilor atunci cand ajungem in fata casei lui Vasile Padure, de pe strada Petofi Sandor din Schei.
Poarta si casa au pierdut lupta cu timpul, doar stalpul a ramas drept ca un soldat, aparand crucea ridicata de Vasile Padure in jurul anului 1830. Pe cruce se mai disting cateva litere chirilice, pe care proprietarul, om de vaza din Schei, aflat atunci intr-un moment inaltator al vietii, a asternut cateva cuvinte spre pomenire divina vesnica.
In Schei sunt peste 70 de troite (cruci). In afara de troitele traditionale la care merg in zilele de sarbatoare cele sapte grupuri de juni, mai sunt cele ridicate la intersectii de drumuri. Din cele peste 70 de troite, 36 au fost introduse intr-un circuit turistic.
In vechime cand o troita se deteriora, pe locul ei se ridica alta, preluand aceleasi date informative. Oare generatiile viitoare vor trai cu …aici a fost sau …aici era…o cruce, o moara, o casa, o cabana…etc”, se arată în postarea My Name:Brasov.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

Foto credit: My Name:Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.