Independența energetică, transportul alternativ și implicarea cetățenilor în tranziția spre orașul verde, principalele teme ale Forumului Orașelor Verzi 2022

  • Independența energetică, transportul alternativ și implicarea cetățenilor în tranziția spre orașul verde, principalele teme ale Forumului Orașelor Verzi 2022
  • Cel mai important eveniment din România dedicat politicilor de mediu a început astăzi la Brașov

Astăzi, 5 septembrie, a început, la Brașov, Forumul Orașelor Verzi, ediția a II-a, cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Temele abordate în cadrul conferinței de politici publice sunt unele de foarte mare interes, mai ales în această perioadă în care, în contextul războiului declanșat de Rusia, trecerea la sustenabilitate energetică a devenit principalul obiectiv pentru toate țările europene și nu numai. Evenimentul este organizat de Primăria Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România, Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului (ABMEE).

,,Încă de la prima ediție, de anul trecut, Forumul Orașelor Verzi a beneficiat de foarte multă expunere și foarte mult interes din partea autorităților locale. Anul acesta ne dorim să fie o ediție mai mare, cu și mai mult succes, o ediție care să aducă în prim plan discuții importante și soluții în ceea ce privește sustenabilitatea orașelor noastre într-un context internațional complicat, dat de războiul de la granițele României. În ultimul an, de la prima ediție a forumului, Brașovul s-a dezvoltat foarte mult pe linie de mediu, un an în care avem rezultate pe care le vom prezenta cu ocazia acestui eveniment, în privința colectării selective, a calității aerului, a transportului verde. Îi mulțumesc pentru prezență domnului ministru Tanczos Barna. Este foarte important că un eveniment de o asemenea amploare beneficiază de prezența și de girul Ministerului Mediului, într-o perioadă în care și la nivel național vor fi foarte multe oportunități de finanțare disponibile pentru autorități locale, o temă de altfel pe care o vom aborda și cu ocazia acestui forum”, a precizat primarul Allen Coliban în deschiderea acestui eveniment.

Evenimentul beneficiază de prezența reprezentanților instituțiilor centrale, ai țărilor care au reușit să implementeze, cu succes, soluții privind sustenabilitatea energetică și protecția mediului, dar și de prezența unor specialiști, români și internaționali, relevanți în domeniile mobilității alternative, eficienței energetice și energiei alternative, a economiei circulare, cu accent pe colectarea selectivă, și, nu în ultimul rând, în domeniul implicării comunității pentru schimbarea politicilor de mediu la nivelul orașelor.

Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

Una dintre instituțiile cu un rol important în realizarea multor dintre aceste obiective este Ministerul Mediului, unul dintre principalii parteneri în organizarea Forumului Orașelor Verzi. Prezent la deschiderea acestui eveniment, ministrul Tanczos Barna a vorbit despre importanța acestei conferințe de politici publice pentru a identifica soluții de reducerea a consumurilor energetice și de tranziția spre un oraș verde, dar și despre proiectele de finanțare în aceste domenii  pe care  ministerul le derulează.

,,Este o inițiativă lăudabilă și suntem bucuroși să fim parteneri cu municipiul Brașov, cu domnul primar, în acest eveniment care, într-adevăr, se desfășoară într-un context foarte complicat. Orașul Verde, astăzi, înseamnă în primul rând un oraș care nu este risipitor, un oraș care are grijă maximă de resursele pe care le are la dispoziție, care reduce la minim risipa de energie. Energia termică, energia electrică sunt resurse care vor fi de mare preț în lunile următoare. Vedem ce se întâmplă la granița României vedem ce s-a întâmplat azi dimineață, când Rusia a sistat livrările de gaze către Europa. Ne așteaptă o perioadă foarte complicată și din acest punct de vedere primul lucru pe care putem să-l facem este să reducem risipa de energie, indiferent dacă vorbim de energie electrică, energie termică sau orice altă sursă de energie. În al doilea rând, tot ce înseamnă deșeuri într-un oraș înseamnă o resursă nouă pentru industrie. De aceea, colectarea selectivă este cuvântul de bază pentru gestionarea deșeurilor. Ministerul Mediului vine cu un program de finanțare care pornește luna aceasta, program de finanțare pentru orașe. Finanțăm acele insule digitale care vor ajuta foarte mult orașele să facă colectare selectivă. Am prezentat vineri la Cluj soluțiile tehnice pe care le avem astăzi la dispoziție și din care pot alege primăriile în momentul în care doresc să implementeze acest program de instruire digitalizată. Încă o dată felicitări pentru acest eveniment. Felicitări pentru modul în care este organizat. Dincolo de întâlnirile la nivel de primari avem aici foarte mulți specialiști care vin cu soluțiile tehnice, cu cele mai noi soluții pe piață și le dezbat alături de specialiștii din primării. De aceea Forumul Orașelor este un eveniment, este un simpozion care are viitor și vom fi alături de orașul Brașov în continuare”, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Alături de reprezentanții autorităților centrale și locale, la conferință sunt prezenți și reprezentanți din țările care au reușit să implementeze politici publice de creștere a sustenabilității energetice și de tranziție spre un oraș verde.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Una dintre țările reprezentate la cel mai înalt nivel este Finlanda, țară care a reușit să facă pași importanți spre tranziția ecologică. Prezentă la deschiderea forumului ES d-na Marjut AKOLA, Ambasadorul Finlandei în România a vorbit despre importanța acestui demers și despre experiența țării sale.

,,Forumul Orașului Verde este foarte important pentru a crește gradul de conștientizare a schimbărilor climatice și a încălzirii globale. În această vară am văzut valurile de căldură din Europa, am asistat la o secetă serioasă. Așadar, este un subiect foarte important pentru a discuta și pentru a face schimb de opinii și pentru a găsi soluții pentru o tranziție ecologică. Tranziția ecologică este una dintre prioritățile Finlandei și ne dorim să devenim o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2035. Lucrăm la problemele legate de orașele inteligente și la tranziția verde și știu că și orașul Brașov, sub conducerea primarului Coliban, se ocupă de această tranziție verde. Este foarte important să construim orașe mai verzi, deoarece orașele sunt pentru locuitori. Orașele și orașele verzi sunt în principal în beneficiul locuitorilor. Așadar, este un subiect foarte important și o săptămână foarte importantă și mă bucur că orașul Brașov își asumă un astfel de rol de lider pe această temă. Desigur, orașul verde înseamnă, de asemenea, spații verzi pentru oameni, parcuri și mulți copaci etc., dar înseamnă și eficiență energetică, clădiri eficiente și, bineînțeles, înseamnă mobilitate, diferite tipuri de mobilitate, autobuze, un oraș fără mașini, cu trotinete și biciclete, unde mersul pe jos și cu bicicleta reprezintă o parte foarte importantă în crearea unui oraș inteligent și verde” a explicat Excelența Sa d-na ambasador Marjut AKOLA.

Conferința Internațională de Politici Publice este cea mai mare conferință de mediu din România și este evenimentul principal al Forumului Orașelor Verzi, un loc unde primarii orașelor din România și din Europa vin să dezbată și să afle direct de la experți despre măsuri pe care le pot implementa pentru a își face orașele mai prietenoase cu mediul.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Tema Conferinței din acest an „Provocarea Energiei – Găsește-ți puterea” aduce la masa dezbaterii primari, funcționari publici, politicieni, experți, policy makers, reprezentanți ai sectorului de business și pe cei din sectorul ONG pentru a găsi împreună cele mai bune soluții care pot fi aplicate în problemele de mediu stringente din orașe și municipii.

Subiectele celor trei zile ale conferinței sunt:

– 5 septembrie – Puterea transportului alternativ: soluții pentru mobilitate și transport alternativ; Prezentați-vă orașul: Puterea mersului pe bicicletă, a transportului public și a mersului pe jos; Oportunități financiare pentru soluții de mobilitate; atelier tehnic: Construirea unui plan de mobilitate pentru transport durabil;

– 6 septembrie – Puterea resurselor regenerabile: Cum accelerăm tranziția de la gaz, petrol și cărbune la energiile regenerabile; Prezentați-vă orașul: Puterea surselor regenerabile de energie; Oportunități financiare pentru eficiență energetică și energie regenerabilă; Atelier Tehnic: Finanțarea proiectelor de renovare energetică: Servicii integrate și mecanisme de finanțare pentru creșterea efectului multiplicator al finanțării publice și a performanței renovării energetice;

– 7 Septembrie – Puterea comunității: Proiectul TOMORROW – Cetățenii și Neutralitatea Climatică; Implicarea Comunității și Economia Circulară; Exemple de bune practici privind implicarea comunității pentru schimbarea politicilor de mediu în orașe; Atelier tehnic: Puterea digitalizării în crearea unei ecocomunități.

Mai multe informații despre conferință și despre activitățile derulate în cadrul Forumului Orașelor Verzi: https://www.fovbv.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.