Inovatori sociali din Ucraina, la studii în Brașov și Covasna

O delegație de profesioniști și voluntari în domeniul social din Ucraina, împreună cu reprezentanți ai Federației ONG-urilor Sociale din Transilvania, efectuează o vizită de studiu în Brașov, în cadrul proiectului „Inovarea în serviciile sociale din Ucraina”, cu scopul de a crește capacitatea asistenților sociali din Ucraina de a le oferi servicii de îngrijire adaptate la nevoile beneficiarilor, în contextul de urgență cauzat de războiul din Ucraina.

„Astăzi am avut onoarea de a avea ca oaspeți un grup de profesioniști și de studenți în asistență socială din Ucraina. Aceștia au venit în Brașov în cadrul unui proiect pe care Federația Serviciilor Sociale Transilvănene îl desfășoară, pentru a vedea și a învăța felul în care se fac în România serviciile sociale. Ce e important de înțeles, mai mult decât situația complicată și de-a dreptul dezastruoasă în care se află Ucraina acum din pricina războiului, este că serviciile sociale din Ucraina diferă foarte mult de cele pe care le avem noi în România și în Uniunea Europeană. Astfel, acești profesioniști se pregătesc ca atât acum, în timpul războiului, să poată interveni și să poată oferi cele mai bune servicii comunităților lor, dar și apoi, în etapa de reconstrucție a Ucrainei, să învețe felul în care facem noi serviciile sociale. Acest grup vizitează în această perioadă o serie de asociații și fundații care acordă servicii sociale: au fost și la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Brașov, vor merge, desigur, să viziteze și centrul de la CATTIA și sperăm ca acestea să fie bazele unei colaborări în care Brașovul să poată sprijini ceea ce înseamnă dezvoltarea serviciilor sociale din Ucraina“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, care a primit, la Primărie, delegația ucraineană.

Programul de formare este asigurat de Federația ONG-urilor Sociale din Transilvania prin „Dedication Lab“ – Laboratorul de Inovare Socială, primul laborator de inovare socială cu tematica îngrijirii la domiciliu din România, și cuprinde 6 module (aprox. 9 luni), desfășurate în format hibrid, atât în cadrul Social Work Hub din Kamianets-Podilskyi, cât și online. Programul se bazează pe învățare experiențială, prototipuri și testarea de noi soluții cu diferiți utilizatori și grupuri de experți. Participanții formează echipe de inovare, care lucrează la diferite idei legate de serviciile sociale de  îngrijire la domiciliu, sprijiniți și printr-un program de mentorat personalizat.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

„Echipa Federației ONG-urilor din Transilvania a avut anul trecut un proiect, un laborator de inovare socială și acel concept este adus astăzi în acest proiect pentru Ucraina. Este mare nevoie în Ucraina de idei, de inovare, pentru că modelul acesta de servicii sociale pe care noi îl avem în România și în Europa nu este încă dezvoltat în Ucraina. Ei sunt la început de drum și acum încercăm să-i ajutăm să dezvolte idei, să vină cu inovare în serviciile sociale. Inovare înseamnă să identifice nevoile oamenilor în comunitate și să dezvolte răspunsuri adecvate, pe de o parte, cu resursele pe care ei le au, iar pe de altă parte să completeze resursele pe care ei le identifică la nivelul comunității. Inovare înseamnă să poți să corelezi într-un mod pe care nu l-ai mai avut înainte în comunitatea ta și să construiți servicii de suport pentru oameni“, a explicat Ana Rădulescu, președinte al Federației Internaționale a Asistenților Sociali pentru Europa.

Proiectul urmărește consolidarea capacității a 25 de furnizori de servicii din Ucraina (studenți, profesori, angajați sau voluntari în cadrul furnizorilor publici sau privați de îngrijire la domiciliu/furnizori de servicii sociale, persoane refugiate, reprezentanți ai administrației publice relevante, îngrijitori informali) de a trata în mod corespunzător persoanele strămutate și traumatizate. Primul obiectiv al proiectului este de a elabora și pune în aplicare un program complex de formare cu utilizarea unor metode inovatoare pentru a îmbunătăți serviciile existente sau pentru a identifica sau dezvolta servicii noi, iar cel de-al doilea obiectiv este de a crea o „bancă de idei“ inovatoare de servicii de îngrijire din regiunea Dunării. Banca de idei va fi o resursă comună, sub forma unui site care va conține idei inovatoare de produse sau servicii de îngrijire dezvoltate în regiune.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Vizita la Brașov și în Covasna face parte din componenta practică a formării profesionale.

„Suntem foarte încântați și este o mare onoare pentru noi că găzduiți atât de mulți oameni, că sprijiniți ucrainenii și atât de mulți refugiați găsesc adăpost aici. Situația din Ucraina se înrăutățește din ce în ce mai mult în fiecare zi. Este o problemă cu adevărat complexă și ne confruntăm cu provocări în fiecare zi. Iar sfera socială este crucială astăzi, este foarte importantă pentru că avem atât de mulți oameni care s-au întors din război cu dizabilități. Avem persoane vârstnice dependente, semi-dependente. Avem o mulțime de orfani, mulți copii care se află în situații dificile de viață. Le mulțumim tuturor ONG-urilor, tuturor persoanelor implicate, Anei Rădulescu, care ne-a ajutat să venim aici, care a finanțat totul, care ne-a susținut. În adăposturi, sub bombardament, sub atacuri, nu există timp pentru studiu. Și aici am avut această oportunitate. Pentru noi, a fost foarte important să înțelegem că nu suntem singuri. Iar noi simțim sprijinul vostru și vă simțim contribuția și le suntem recunoscători tuturor românilor. Pentru partea practică, de inovare, a fost foarte important pentru noi să facem cunoștință cu modul de cooperare dintre autoritate și organizațiile neguvernamentale. Și suntem, de asemenea, foarte recunoscători că acum știm cum să solicităm finanțare, cum să aplicăm pentru o nouă strângere de fonduri, pentru granturi, și înțelegem cum putem lupta împreună“, a spus la rândul său Yana Melnychuk, președinta Organizației Naționale a Asistenților Sociali din Ucraina, șeful delegației ucrainene.

Proiectul „Inovarea în serviciile sociale din Ucraina” este implementat de Federația ONG-urilor Sociale din Transilvania împreună cu Diakonie Baden, Germania și este sprijinit de Fundația Baden-Württemberg.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Bugetul total al proiectului este de 60.725 euro din care suma de 45.543 euro reprezintă cofinanțarea asigurată de Fundația Baden-Württemberg din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.