Instituţiile publice nu vor mai avea dreptul să ceară de la cetăţeni copii pe avize sau alte documente emise deja de alte entităţi ale statului

În plenul Camerei Deputaţilor, a fost adoptat, un proiect de lege, inițiat de PNL , prin care se interzice instituţiilor publice să solicite copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții ale statului.

Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Legea va fi transmisă la preşedintele României pentru a fi promulgată şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de lege prevede că instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor avea dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluţionării unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

După ce acest proiect va deveni lege, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele, copii sau extrase de pe acestea, în format electronic, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

Proiectul de act normativ va crea premisele unui cadru mai eficient al procesului de acces la servicii publice, prin obligarea instituţiilor publice să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora.

Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.