Interzicerea vânzării energizantelor minorilor: Amenzi severe pentru magazinele care încalcă regulile

Proiectul de lege care interzice minorilor achiziționarea energizantelor a fost adoptat de Camera Deputaților.

Conform proiectului adoptat în Camera Deputaților, magazinele nu vor putea vinde energizante minorilor. Votul a avut 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 12 abțineri, în data de marți, 20 februarie.

Legea interzice comercializarea băuturilor energizante în incinta instituțiilor de învățământ, a instituțiilor de sănătate sau în locațiile destinate ocrotirii speciale a unor categorii defavorizate de persoane. Un amendament adoptat stabilește că este considerată contravenție comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să le vândă.

Băuturile energizante, care conțin o varietate de combinații de carbohidrați, vitamine și minerale, împreună cu substanțe precum cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși stimulanți ai sistemului nervos central, sunt în centrul unui proiect de lege. Acest proiect introduce amenzi severe pentru magazinele care încalcă regulile și vând astfel de băuturi minorilor, amenzile putând ajunge până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea încălcării. În plus, în cazul repetării contravențiilor, se poate dispune suspendarea activității localului public pentru o perioadă între 10 și 30 de zile. Camera Deputaților este instanța decizională în acest caz.

Citeste și:  Pizzeria din România inclusă în topul celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.