“Kilometrajul UV”, o nouă campanie de luptă împotriva cancerului de piele, desfășurată și la Brașov

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat săptămâna aceasta campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros. “Kilometrajul UV” este o nouă campanie Euromelanoma în România. Potrivit programului, campania se desfășoară și la Brașov, în perioada 12 mai -29 iulie.

Campania de prevenție “Kilometrajul UV” de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma, studiu care relevă faptul că peste 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.

Scopul campaniei este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunițele (nervii displazici) și de a îndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

“Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând din 2019, și în țara noastră intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală”, a afirmat președintele SRD, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat: utilizarea de solare, expunere frecventă intenționat la soare, expunere la soare în timpul activităților profesionale, expunere recreațională la soare (sport sau grădinărit) și istoric familial de melanom.

Citeste și:  Brașoveanul Ovidiu Gârbacea onorat cu Ordinul Excelență Olimpică de către COSR

Campania din acest an poartă sloganul “Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” și stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat. Campania încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

În cadrul campaniei din 2022 sunt prevăzute mai multe evenimente, între care consulturi în principalele centre dermatologice din țară, în perioada 12 mai – 29 iulie, pe Litoral și la mai multe evenimente sportive.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma prin SRD

12 Mai -29 Iulie: Consulturi în principalele centre dermatologice din ţară (Cluj, Braşov, Craiova, Constanţa, Sibiu, Târgu Mureş, Iaşi, Sibiu, Oradea, Bucureşti – Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babes, Spitalul Militar)

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

14 Mai: Maratonul Subcarpaţi Trail Run ediţia a III-a – Cocorăştii Mislii Prahova

14 Iulie: Maratonul – MTB Teleferic Challenge, Poiana Braşov, ediţia a V-a (Parte a RoadGrandtour)

14-21 August: „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2022 (Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costineşti) – parteneri UMFCD şi SRE

1-4 Septembrie: Roşia Montana Marathon

2 thoughts on ““Kilometrajul UV”, o nouă campanie de luptă împotriva cancerului de piele, desfășurată și la Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.