Klaus Iohannis a fost primit de împăratul japonez Naruhito

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au fost primiţi, marţi dimineaţa, la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei, Naruhito, şi Împărăteasa Masako.

 „Onorat să-i întâlnesc astăzi, la Tokyo, pe Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, și Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei”, a transmis președintele României într-o postare pe Facebook.

Conform protocolului imperial nipon, discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită, iar Împăratul şi Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice.

Sunt recomandate subiectele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtăşesc cei doi interlocutori – acela de reprezentant al ţării şi naţiunii. De exemplu, pot fi abordate teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legăturile trainice şi îndelungate dintre poporul român şi poporul japonez, consemnate la nivel diplomatic de peste un secol (102 ani).

Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez.

În acest context, este posibilă referirea exclusiv la suferinţa provocată oamenilor de unele evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina.

Importanța Parteneriatului Strategic

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

Joi şi vineri, şeful statului va efectua o vizită de stat în Republica Singapore, unde va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Halimah Yacob şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong. Singapore este ultimul stat vizitat în Asia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.