La Brașov, autobuzele vor fi dotate cu sisteme de avertizare asupra pericolelor din trafic

Brașovul este primul oraș care va beneficia de un sistem de siguranță capabil să avertizeze șoferii de autobuz asupra pericolelor din trafic. Sistemul avansat de asistență a șoferului (Advance Driver Assistance Systems – ADAS) este produs și montat de Mobileye, o companie achiziționată de Intel în 2017, și va echipa 10 autobuze electrice de 8 metri și 10 autobuze electrice de 12 metri achiziționate prin Administrația Fondului pentru Mediu. Primul dintre acestea a fost deja livrat de SOR, iar tehnicienii au început montarea componentelor. Autobuzul de 8 metri va intra în circulație în prima jumătate a lunii ianuarie 2021 și va fi introdus pe linia 50.

„Sistemul de siguranță pe care-l montăm avertizează sonor și video șoferul în legătură cu pietonii și bicicliștii aflați în unghiul mort, distanța față de vehiculul din față, depășirea limitei de viteză din zona respectivă sau posibilitatea de coliziune frontală cu un alt vehicul. Sistemul anti-coliziune Mobileye este montat pe autobuzele urbane din Brașov pentru siguranța pietonilor și bicicliștilor, dar și a șoferilor. Mobileye Shield + este cel mai performant sistem anti-coliziune pentru vehiculele mari, iar în România, Brașovul este singura primărie cu care am demarat acest proiect“, a declarat Radu Bulete, reprezentantul Mobileye.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Sistemul Mobileye Shield+, dotat cu 3 camere și senzori radar laterali, monitorizează continuu manevrele șoferului pentru a identifica pericolele referitoare la alte vehicule, pietoni, bicicliști și motocicliști. Când detectează pericolul, emite alerte vizuale și audio în timp real, pentru a ajuta șoferul să evite sau, cel puțin, să atenueze coliziunea. Sistemul funcționează continuu, fără a necesita intervenția șoferului, pornește simultan cu autobuzul (start engine) și se oprește simultan la oprirea autobuzului (stop engine).

„În contextul dezbaterii despre siguranța în trafic, este un lucru foarte bun că Brașovul va avea primul autobuz electric din România dotat cu acest sistem, care este deja testat și este perfect funcțional. În total, vom avea 20 de autobuze dotate cu Mobileye Shield+ și, în funcție de o analiză pe care RATBV o va realiza pe măsură ce toate autobuzele vor intra în circulație, ne gândim la posibilitatea de a dota întreaga flotă de vehicule noi ale operatorului de transport cu acest sistem. Iată că Brașovul are nu numai un transport modern și ecologic, ci și unul orientat către siguranța tuturor participanților la trafic, fie ei șoferi, pietoni sau bicicliști“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Reamintim că recent, primarul Allen Coliban a semnat un nou contract, cu Solaris Bus & Coach, pentru furnizarea a 25 de troleibuze cu lungimea de 18 metri. Până acum, municipalitatea a semnat 3 contracte de furnizare pentru 60 de autobuze electrice de 12 metri și 8 metri produse de compania SOR (din care au fost livrate 23 cu lungimea de 12 metri și unul cu lungimea de 8 metri)și26 de troleibuze Solaris cu lungimea de 18 metri (livrate, circulă pe liniile  1, 2, 6 şi 31). Sunt în procedură de achiziție 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, iar alte 12 autobuze cu lungimea de 18 metri, articulate, sunt în procedură de licitație la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.