La Galeria Europe a avut loc vernisajul expoziției ,,Farmecul liniei,, prezentată de artistul brașovean Mircea Vladimir Bârsan-VOVA

Ieri, 16 octombrie, la galeria Europe a.c. a avut loc vernisajul expozitiei ,,Farmecul liniei,, prezentată de artistul brașovean Mircea Vladimir Bârsan-VOVA , cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 oct. Vova, așa cum îl cunosc cel mai bine brașoveni și întraga Românie, s-a născut în data de 12 martie 1933 la Zalău. Pregătirea școlară a făcut-o în orașul Zalău. Apoi intră la Institutul de Arte Plastice Timișoara pe care îl absolvă cu medie maximă. Repartiția o ia la Brașov și în anul 1964, își începe activitatea la Casa Pionierilor ( actualul domeniu la familiei Butuza).

Citeste și:  Cuvântul Patriarhului Daniel: Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor

După câțiva ani, predă arte plastice la Liceul de Artă din Brașov, ca apoi să treacă definitiv la Casa de Cultură a Studenților din Brașov unde în anul 1968, înființează Studioul cinematografic ,,Dacia Felix,, în care realizează peste 160 de filme documentare și artistice,de scurt metraj, filme remarcate atât în țară cât și în străinătate. În același timp se ocupă de artă fotografică, design și inițiere în istoria cinematografiei. De asemenea ani la rând realizează cu studenții emisiuni de radio care erau redate în Complexul Memorandumului și cuprindeau informații utile studenților, topuri muzicale, interviuri cu studenți artiști, invitați speciali ai universității sau fragmente din spectacolele Casei de Cultură a Studenților.

Citeste și:  Cuvântul Patriarhului Daniel: Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor

După revoluție este angajat la Pro Tv Brașov de către fostul său student Sărbu cel care a înființat postul de televiziune în funcția de regizor. În același timp predă arte plastice la Școala Populară de Arte din Brașov. Datorită experienței sale și talentului incontestabil a colaborat și cu Universitatea Transilvania pe linia designului industrial. În intervalul 1998-2005 organizează o serie de expoziții fotografice personale la Brașov, Cluj-Napoca, Blaj, Sighișoara, Japonia și Germania. În 2005 editează albumul fotografic ,,Brașovul medieval al mileniului III,, cu prilejul aniversării a 770 de istorie a orașului. În anul 2008, participă la bienala de la Veneția. Pentru prodigioasa sa activitate, artistul Vova Bârsan este premiat în 2002 cu Premiile Media, în 2007, Diploma de excelență a Universității Transilvania, iar în 2008, devine cetățean de onoare al Municipiului Brașov.

Citeste și:  Cuvântul Patriarhului Daniel: Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor

Expoziția ,,Farmecul liniei,, reunește o serie de desene în creion în care apare ca leitmotiv jocul dintre lumină și umbră. O expozitie care se află la Galeria ,, Europe,, de pe strada Mureșenilor nr.1 și care merită vizitată până în data de 30 octombrie atât de către brașoveni cât și de turiștii care vizitează Brașovul.

FELICITĂRI MAESTRE, LA VENERABILA VÂRSTĂ DE 90 DE ANI !!

Sursa: Prof Dr Valentin Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.