Legalizarea canabisului în scop medicinal ar putea primi votul decisiv în curând

Proiectul de lege care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România, ce a fost adoptat tacit la Senat în 2019, ar putea ajunge curând la votul decisiv, după ce a intrat din nou in atentia comisiilor din Camera Deputatilor, spre analiza.

Daca va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicala și utilizând un formular special, conform proiectului de lege.

Beneficiarii vor putea intra in posesia lor, doar in baza unei prescrieri medicale , formulare speciale, securizate. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

Autoritatile din Romania, au luat in calcul inca din luna martie 2019, legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut).

Această măsură ar aduce țara noastră în rândul statelor din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.

Pentru ca proiectul de lege sa poata intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.