Literele de pe Tâmpa vor fi colorate astăzi în albastru, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor

Municipiului Brașov se alătură campaniei UNICEF sărbătorind împreună, pe 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, prin iluminarea clădirii Primăriei și a literelor de pe Tâmpa în albastru. Această zi marchează adoptarea, în anul 1989, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată în România în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte. Prevederile Convenției au stat la baza elaborării Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o oportunitate pentru Primăria municipiului Brașov de a promova respectarea drepturilor copilului, astfel încât toți copiii să se poată bucura de drepturile și libertățile recunoscute tuturor ființelor umane, dar și de drepturi și libertăți speciale, justificate de vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Fiecare copil trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informat pentru a evita eventuale situații de abuz:
-dreptul la viață;
-dreptul la un nume, o cetățenie, o familie;
-dreptul de a fi egal;
-dreptul de a-și exprima liber ideile;
-dreptul la îngrijire medicală;
-dreptul la educație;
-dreptul la joacă și timp liber;
-dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare.

Toți copiii au aceste drepturi, indiferent de cine sunt, unde trăiesc, ce limbă vorbesc, ce gândesc, cum arată, dacă sunt băieți sau fete, dacă suferă de o dizabilitate, dacă sunt bogați sau săraci și indiferent de cine sunt sau ce credințe au părinții sau familiile lor. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ca copiii să se bucure de drepturile recunoscute prin această Convenție.

Evenimentul de astăzi, 20 noiembrie, vine să ne reamintească tuturor, autorități, părinți, specialiști în domeniul protecției copilului, că trebuie să cunoaștem și să respectăm drepturile fundamentale ale copilului, iar orice încălcare a acestora trebuie drastic sancționată.

Citeste și:  Serviciul Uber Green se lansează în Brașov. Compania aniversează 6 ani de eco-mobilitate în România

Fiecare copil trebuie să fie protejat și să aibă șanse egale de a-și atinge potențialul.

Din păcate, discriminarea, abuzurile și violența în rândul copiilor sunt probleme reale. Avem obligația de a nu rămâne indiferenți la astfel de evenimente, de a acționa, astfel încât acestea să poate fi prevenite.
Aproximativ 2000 de copii aflați în situații de risc (risc de separare de părinți, cu părinți plecați la muncă în străinătate, absenteism școlar, abandon școlar, copii cu dizabilități) se află în evidența și monitorizarea Direcției de Asistență Socială Brașov. O parte dintre acești copii beneficiază de servicii acordate în centrele de zi publice și private.

În calitate de autoritate publică locală, avem obligația de a monitoria şi analiza situaţia copiilor din unitatea administrativ-teritorială, precum şi modul de respectare a drepturilor copiilor.

Analiza situației copiilor, impune identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare.

Pentru fiecare copil care este identificat în situație de risc, se acordă cel puțin pachetul minim de servicii, respectiv servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale. Toate aceste servicii se axează pe prevenirea separării copiilor de familie, a sărăciei, a sarcinilor timpurii, a îmbolnăvirilor, a discriminării, a absenteismului şi a abandonului şcolar.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, fiecare an suplimentar petrecut pe băncile școlii crește venitul viitorului adult cu 8-9%, reduce riscul șomajului cu 8% și riscul de probleme grave de sănătate cu 8.2%.
De aceea, dreptul la viață și dezvoltare, respectul și interesul față de opiniile și interesele copiilor trebuie să se regăsească în practicile instituțiilor de orice fel, dar și ale cetățenilor în viața de zi cu zi.

Alături de organizațiile neguvernamentale de la nivelul municipiului Brașov și nu numai, identificăm și dezvoltăm serviciile necesare, în concordanță cu nevoile și problemele cu care se confruntă copiii și familiile lor, în special cei vulnerabili și marginalizați.

Dezvoltarea societății este strâns legată de investiția în educația și în protejarea drepturilor copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.